Salam buat semua pembaca majalah Pesona Pengantin, sebagai editor baru Majalah bercorak perkahwinan ini, ingin saya rungkaikan beberapa perkongsian mengenai persoalan yang sering diajukan kepada saya iaitu mengenai bagaimana untuk turunkan berat badan.

Menjadi lumrah untuk semua bakal pengantin, mempunyai bentuk badan ideal sebelum menjelang hari bahagia adalah satu impian, tetapi bagaimana? Apa yang harus diamalkan? Di sini saya ingin menulis sedikit pengalaman saya sendiri dalam menurunkan berat badan.

Terus menyokong Majalah Pesona Pengantin dan dapatkan tip berguna dari platform cetak, digital juga program televisyen kami.

Ini adalah di antara soalan yang sering ditanya kepada saya.

Setahun Tak Makan Nasi, Berat Turun Dari 113 Kg Kepada 75 Kg

Kenapa nak kuruskan badan?

Dahulu saya mempunyai berat sekitar 113kg, kehidupan sebagai pelajar di semester akhir membuatkan saya terfikir untuk merubah. Lagi setahun saya mahu bekerja, tak kan saya perlu bawa sikap dan tabiat lama di alam pekerjaan nanti? Di situ saya mahukan transformasi dalam hidup, saya timbang berat saya di Mid Valley sewaktu berjalan-jalan, terkejut dan tidak sangka saya boleh seberat itu. Mana tidaknya saya boleh habiskan sekotak 24 biji donut Big Apple hanya seorang diri!

Setahun Tak Makan Nasi, Berat Turun Dari 113 Kg Kepada 75 Kg

Mula berdiet?

IKLAN

Pada mulanya memang sangat susah nak berdiet, tipulah saya katakan saya tak pernah rasa berputus asa. Tetapi bila  mengenangkan badan di fitting room sewaktu nak membeli baju, saya kembali bersemangat. Pada bulan pertama apa yang saya lakukan adalah dengan set gol untuk turun sebanyak 2 kg setiap bulan. Jika turun lebih dari itu lagilah saya gembira. Hanya dalam tempoh 4 bulan saya boleh turun hampir 8 kg.

Apa yang saya makan sewaktu berdiet adalah segala benda yang tidak berasaskan‘NASI’. Saya cuba elak mengambil karbohidrat itu selama hampir setahun.

Pagi : Saya ambil roti sebelum ke kuliah

Tengah hari : Saya makan lauk sahaja asalkan bukan yang bergoreng

Malam : Saya akan ambil makanan berunsur sup sahaja.

IKLAN

Sebelum tidur : Saya akan minum secawan teh hijau untuk penghadaman lebih lancar.

Setahun Tak Makan Nasi, Berat Turun Dari 113 Kg Kepada 75 Kg

Motivasikan diri

Mahu kurus, sesiapa sahaja boleh bercakap, tetapi untuk disiplin adalah satu tanggungjawab yang sangat sukar. Jadi anda perlu ada motivasi untuk bawa anda pergi jauh!

1.Cari siapa ikon yang anda suka dan mahu jadi sepertinya.

IKLAN
  1. Saya juga teringin untuk memakai baju size M ketika itu, saya beli dan simpan di dalam almari. Saya jadikan itu sebagai pembakar semangat, alhamdulillah ia berhasil.
  2. Jangan berdiet seorang diri, cari kawan dan bersaing dengan mereka.

Setahun Tak Makan Nasi, Berat Turun Dari 113 Kg Kepada 75 Kg

Perlu Senaman

Obsesi ketika itu membuak-buak, sampai saya bersenam pagi dan petang pada mulanya. Tetapi apabila semakin sibuk dengan jadual kerja, saya akan meluangkan masa untuk bersenam setiap petang sekurangnya satu jam berjoging ataupun paling tidak 3 kali dalam seminggu. Jangan malas kerana ia akan menghilangkan momentum anda untuk terus kekal aktif.

Sebenarnya tidak sukar untuk menurunkan berat badan bagi mereka yang berdisiplin, tetapi sangat sukar untuk mengekalkannya. Tambahan bagi mereka yang mempunyai tahap metabolisme seperti saya, mudah gemuk, mudah turun, penjagaan pemakanan sangat dititikberatkan. Diharapkan perkongsian ini boleh memberi sedikit harapan dan ilmu buat pembaca Pesona Pengantin.

 

 

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI