Salad untuk makan tengah hari atau makan malam. Resepi salad ini amat bermanfaat untuk sesiapa yang ingin berdiet.

Salad diet yang diperbuat daripada sayur- sayuran seperti salad, cherry tomato, carrot, timun, kubis dan sedikit protein berasal daripada ayam atau telur atau udang.

Resepi salad sayur ini boleh dibuat menggunakan sayur apa-apa sahaja yang anda sukai mengikut kegemaran sendiri. Janji sihat dan sedap.

Ailin Abdullah berkongsikan resepi salad sayur untuk diet di laman Facebook. Selamat mencuba.

Resepi Salad Sayur Untuk Diet
Bahan-bahan :
Salad dressing. Seeloknya yang jenis cair,
Cherry tomatoes @ sliced onion,
Julienned carrot,
Purple cabbage @ japanese cucumber,
Chickpeas @ kacang kuda,
Protein: ayam @ telur @ udang,
Mixed greens (lettuce/romaine/corals/spinach/butterhead dan lain-lain),

IKLAN

Cara-cara :
Potong kecil kesemua bahan.
Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas.
Siap.
Boleh tabur chia seed. Rasa jadi makin sedap.

Pengambilan pelbagai jenis buah dan sayuran yang kaya dengan vitamin, mineral serta antioksidan selain air ternyata penting untuk menjaga kesihatan badan. Justeru, menyediakan hidangan salad yang ditambah dengan pelbagai jenis sayur dan buah yang berkhasiat antara cara mudah serta kreatif dalam mengamalkan diet seimbang.

Namun, terdapat cara yang betul membuat salad untuk memastikan setiap bekalan nutrien badan dapat dipenuhi. Caranya dengan menambah pelbagai jenis buah dan sayuran berwarna untuk membekalkan antioksidan berlainan.

Buah-buahan kering, kekacang, bijian, herba dan kuah salad menjadikan hidangan lebih lazat, berkhasiat serta boleh menggantikan sajian makanan utama.

IKLAN

Kebaikan salad

Salad buah memberi banyak manfaat kepada badan seperti mengawal berat badan kerana kandungan kalori rendah serta mengenyangkan selain sesuai untuk menggantikan manisan.

“Menambah kuah atau sos ke dalam salad bukan saja membangkit selera, tetapi menambah tenaga. Bagaimanapun, ingatlah garis panduan tertentu apabila memilih makanan daripada bar salad yang disediakan.

Pertimbangkan tahap toleransi, keadaan kesihatan dan juga keperluan khusus anda. Misalnya, sesetengah individu mungkin alah kepada makanan kering yang berkhasiat seperti kacang manakala mereka yang alah laktosa hendaklah mengelakkan kekacang serta mayonis.

IKLAN

Ujarnya, pengambilan sejumlah kecil buah dan sayuran tidak mendatangkan mudarat, tetapi berhati-hati jika ia diambil dalam saiz besar kerana ia boleh menjejaskan keadaan kesihatan individu tertentu.

Pesakit diabetes sewajarnya mengelakkan pengambilan terlalu banyak tembikai kerana ini boleh melonjakkan paras gula. Bagi mereka yang tidak mengalami sebarang masalah kesihatan, gunakan kreativiti dan buat pilihan berasaskan kecenderungan.

Untuk kuah yang lebih sihat, pilih minyak zaitun yang sihat dan cuka kegemaran bersama tambahan buah-buahan kering serta kekacang.

Buah-buahan utama yang boleh dipilih daripada bar salad termasuk anggur, kiwi dan mangga, epal serta beri. Anggur mengandungi resveratrol yang membantu mengembangkan saluran darah dan menambah keupayaan perlindungan otak.

Anggur juga baik untuk pesakit asma kerana ia menambah lembapan dalam paru-paru dan mengurangkan serangan penyakit itu. Mangga yang kaya dengan vitamin C dan antioksidan pula membantu menguatkan daya ketahanan, mengawal diabetes serta menurunkan indeks glisemia.