Indahnya, perkenalan di media sosial yang mengambil masa tidak lama akhirnya berakhir hingga ke jinjang pelamin. Siapa sangka Ahmad Afiq memberanikan diri menghantar text di Ig untuk berkenalan bersama Nor Farah Izzati akhirnya membuahkan hasil.

AKAD NIKAH
Tarikh: 17.11.2018
Lokasi: Shah Alam (Rumah Pengantin Perempuan)
Tema: Floral
Dekorasi pelamin: Indah Wedding
Busana: Teh Firdaus
Solekan & rambut: MUA @ynasakinah, @fyrosethehijabstylist
Bunga tangan: Indah Wedding
Fotografi: Omaroza
Videografi: Twinception

RESEPSI PEREMPUAN
Tarikh: 24.11.2018
Lokasi: Dewan Jubli Perak, Bangunan SUK, Shah Alam
Tema: Gold & Pink
Dekorasi pelamin: Indah Wedding
Busana: Amazè
Solekan & rambut: MUA @Syedewa, @fyrosethehijabstylist
Bunga tangan: Indah Wedding
Fotografi: Andaq photography
Videografi: Twinception

RESEPSI LELAKI
Tarikh: 25.11.2018
Lokasi: Bangunan IDB, Institut DBKL
Tema: Traditional
Dekorasi pelamin:
Busana: Man Kajang
Solekan & rambut: MUA @naqiahrahim, @fyrosethehijabstylist
Bunga tangan: Man Kajang
Fotografi: Andaq Photography

1. Bilakah tarikh anda berdua berjumpa dan berkenalan? Nyatakan detik perkenalan anda berdua?
Kami kenal pada tahun 2017. 25 June 2017 Afiq first text di IG, terus terang nak berkenalan dgn Farah. Rupa2 nya dia dah follow farah lama di IG since 2014, cuma Farah tak sedar. Time tu bulan puasa dan selepas seminggu kenal dia ajak berbuka puasa. Second date kitorang pergi solat terawih together. Ecewah.

2. Berapa lamakah tempoh perkenalan sebelum anda berdua setuju untuk bertunang / nikah?
1 tahun

3. Bilakah tarikh anda berdua mengikat tali pertunangan?
28/7/2018. Bertunang selama 3 bulan lebih sahaja.

4. Bagaimanakah lamaran dibuat? Terangkan momen tersebut.
Hahaha takde lah lamaran macam dalam movie tu. Cuma selepas 6 bulan kenal, Afiq bagitahu niat nak bawa Farah jumpa Ma & keluarga dia. Rupa rupanya dia dah perhati kita since 2014. Menyorok lama sangat nii 🙈 Awal awal kenal boleh kata boring juga dia or maybe sebenarnya dia malu malu kucing. I am on the other side, the chatty and straightforward girl. I have never thought that he will be my husband, until one day he told me “I nak bawa you jumpa my mum” (hmm I guess he was just kidding 😆) and after a while dia ajak beli cincin terus. His never-ending efforts to make me his wife, together with supportive family, we finally decided to get married last November. Jadi, from situ saya anggap hubungan ni serious dan kami usaha untuk ke next level. Alhamdulillah

5. Terangkan perasaan anda (perempuan) ketika lamaran dibuat oleh lelaki?
Excited. Happy. Sedih. Tak sangka jodoh dah sampai juga akhirnya 🤣
Terus teringat dekat arwah babah saya, tak sempat dia nak nikahkan dan tengok menantu dia sorang ni. Jadi, masa nikah, wali saya ialah adik lelaki saya. Moment nikah paling sedih..

6. Apakah keistimewaan pasangan di mata anda?
Walk the talk. Best advisor. Bertanggungjawab. Seorang yang organize. Romantic & sweet juga.

8. Ada tak sebarang simbolik di sebalik pemilihan tarikh nikah atau tarikh resepsi anda?
Tiada, ambil sebab cuti sekolah je. Tok dan nenek Afiq banyak di Terengganu. Jadi kami dua keluarga bersepakat ambil time cuti sekolah. Masa majlis resepsi, satu bas datang dari Terengganu untk dua dua majlis ☺

9. Ada tak anda berdepan dengan cabaran (cth: sakit, demam) atau detik-detik cemas atau melucukan sebelum atau ketika majlis perkahwinan berlangsung?
Ada.. malu nak cakap tapi saya panic, dengan masa yg sangat suntuk, tak tahu dapat tak jenis lace yang saya mahukan. Panic teruk, rasa nervous all the time. Jalan2 cari lace dekat semua kedai kain di Jalan Tar, Jakel, semua tak berkenan. Afiq lah yang rajin teman kemana2. Bridezilla moment sgt, mama dan Afiq banyak bersabar hehe. Sempat book last minute flight ticket ke Jakarta, finally jumpa lace yang suka di sana. Baju nikah saya dari Teh Firdaus, lace baju nikah ni lah yg saya beli di Jakarta. Teh Firdaus very accommodating dan sangat membantu, walaupun I forever panic dia layan je.

10. Ceritakan tentang tema kedua-dua majlis anda? Kenapa anda memilih tema dan warna tersebut? Alhamdulillah dalam pemilihan tema, keluarga beri keputusan penuh kepada kami.
Bride Reception :
Tema warna Gold dan Pink. Saya suka combination color yang nampak sweet. Indah wedding menggunakan konsep ArtDeco untuk pelamin kami. Saya pakai simple dress warna baby pink dari Amazè dan long veil. Afiq pakai black tuxedo dari Azamoff.
Groom Reception:
Traditional. Saya dan Afiq memilih tema traditional untuk side lelaki kerana nampak lebih sopan dan kemelayuan. Baju songket Traditional dari ManKajang.

11. Bagaimanakah tercetusnya idea dan tema bagi setiap resepsi? Inspirasi dari mana? Siapakah perancang perkahwinan untuk resepsi anda dan mengapa anda memilih perancang perkahwinan tersebut?
Bride Reception : Indah Wedding yang merancang dari A to Z. Dari sketch pelamin nikah, pelamin sanding semua sekali termasuk event flow. Pelamin Nikah tercetus idea dari pelamin anzalna 🙈 Saya suka kan tema bunga2 pink putih untuk nikah saya dan Indah wedding did a great job! Pelamin Nikah di rumah dan ambience dirumah jadi sangat cantik dan romantic. Termasuk deco bunga putih di tangga rumah.

12. Siapakah yang mereka baju anda dan pasangan dan kenapa memilih beliau? Apakah yang anda sukakan tentang busana perkahwinan anda?
Baju Nikah Farah: Teh Firdaus. Hasil Teh Firdaus sangat halus dan teliti, dia baik sangat & very helpful. Rajin melayan I. 4 kali fitting dengan teh firdaus.
Baju Melayu Nikah dan Reception Afiq: Azamoff. Jahitan kemas dan berpatutan. Encik Azam memang ada style and taste tersendiri. Cutting dia sangat kemas.
Baju Reception Farah : Amazè.
Kemas dan teliti. Jahitan yg halus.
Baju reception traditional : Mankajang, kebaya labuh simple tapi cantik sangat. Kami pilih kain songket di Teh Songket, Jalan TAR. Play with accessories. Sangat berpuas hati. Memang kami pilih songket warna maroon dan rose gold utk majlis traditional ni.

13. Siapakah yang bertanggungjawab menata rias wajah anda dan kenapa anda menyukai sentuhan beliau?
Nikah : Ynasakinah. Saya memilih dia kerana hasil makeup dia semasa tunang saya pun dah cantik. So saya ambil dia untuk nikah jugak.
Reception bride : Syedewa. Syed memang amazing, tak perlu explain kenapa pilih dia hehe
Reception groom : Naqiah Rahim, her touch is absolutely stunning. Dia pandai buat mata saya dan match kan make up yang sesuai utk baju traditional.

14. Apakah harapan dan impian anda dengan perkahwinan ini?
Harapan saya, semoga perkahwinan ini yang terbaik dan menjadikan kami muslim dan muslimah yg lebih baik, lebih bertanggungjawab. Saya harap kami sayang menyayangi antara satu sama lain sampai lah ke nafas terakhir kami. Doakan perkahwinan dan kebahagian kami kekal sehingga ke syurga Amin..

15. Di manakah lokasi percutian bulan madu dan mengapa destinasi tersebut menjadi pilihan anda berdua?
Belum ada honeymoon lagi. Tapi InsyaAllah bulan 3 ni kami berdua akan menunaikan umrah untuk pertama kali. Boleh di kira honeymoon ke tu? Haha

Jangan Lupa Komen: