suami abai nafkah

Masih ada suami abai bab nafkah, tak semua tetapi wujud dalam realiti kehidupan. Isteri pula mula reda melihatkan situasi ‘usaha keras’ golongan suami.

Namun ini bukan isunya, yang menjadi barah dalam rumahtangga adalah apabila si suami sengaja buat-buat lupa tak mahu bagi nafkah. Alasan biasa adalah, TAK CUKUP!

Suami Abai Nafkah, Isteri Takut Nak Berhenti Kerja Risau Tak Cukup!

Suami Abai Nafkah, Isteri Takut Nak Berhenti Kerja Risau Tak Cukup!

Maka isteri terut bekerja demi cukupkan apa yang perlu. Ya, ini yang menjadi penyakit dalam hubungan, awal-awal mungkin boleh simpan tetapi sampai satu tahap isteri penat, semua akan ‘terlondeh’ dan jadi kes mengungkit.

Walaupun bekerja bukan kewajipan isteri, tapi ramai isteri yang tak berani nak berhenti kerja sebab takut tak cukup.

7 sebab kenapa isteri tak berani berhenti kerja:

IKLAN

1. Pendapatan isteri lebih dari suami.

Barang dapur isteri beli, keperluan harian isteri beli, duit pengasuh isteri bayar, yuran sekolah isteri bayar, minyak kereta isteri isikan, bil internet, bil air, bil elektrik smua atas isteri. Komitmen dan bebanan bulanan isteri itu lebih banyak disebabkan pendapatan si isteri lebih tinggi dari si suami.

2. Isteri berbelanja tak mengharapkan duit suami.

Nak beli skincare, nak beli barang kemas, nak beli tudung/baju, nak shopping online, ada duit boleh beli. Tak perlu meminta-minta, tak perlu mengemis, teringin nak makan apa-apa, boleh beli sendiri. Kos maintenance diri sendiri dibiayai oleh duit sendiri.

Suami Abai Nafkah, Isteri Takut Nak Berhenti Kerja Risau Tak Cukup!

IKLAN

3. Risau menjadi beban kepada suami.

Bila dah berhenti, takut tak dapat menolong suami dengan duit. Nak beli apa pun, tunggu suami yang bagi duit. Kalau terlebih guna duit yang suami bagi, rasa dah menyusahkan suami atau menyebabkan suami kekurangan duit. Bila suami mengeluh tak cukup duit, rasa bersalah sebab tak boleh bantu dia.

4. Takut suami lepas tangan.

Walaupun tak patut ada mentaliti macam ini, tapi kebiasaannya setiap isteri akan fikir juga. Hanya dia yang mengenali suaminya. Nanti kalau suami tak tunai nafkah, kalau suami tak bagi duit belanja, jika suami culas tentang kewajipan dia, maka siapa yang akan tanggung keluarga? Siapa yang akan beli keperluan harian dan sebagainya?

5. Isteri boleh menolong keluarganya sendiri tanpa perlu menyusahkan suami.

Nak hulur duit pada orang tua pun tak segan, nak beli apa-apa kat org tua pun dibolehkan. Nak bawa orang tua berjalan, melancong, nak bagi duit kat adik belajar, semua guna duit sendiri dan untuk keluarga sendiri.

IKLAN

6. Kerjaya yang diminati / Jaminan masa depan.

Susah nak dapat kerja bahagian itu dan bila dah dapat, bukan senang-senang boleh berhenti. Kerja pula bidang yang memang dipelajari dan diminati. Passion itu sentiasa ada setiap hari bila keluar pergi kerja. Nanti dah tua, ada duit simpanan, ada pencen tak perlu nak harap anak-anak tanggung.

7. Suka berdikari dan ada duit/harta sendiri.

Memang sejenis yang nak ada duit/harta sendiri dan berdikari dengan kaki sendiri. Tak nak mengharapkan sesiapa untuk dia menjalani kehidupan hariannya. Dia nak bekerja sebab dia ada matlamat dan impian yang ingin dicapainya.

Apa pun alasan dan sebab tak nak berhenti, bila dah jadi suami isteri, ada anak-anak, kadang-kadang kepentingan anak-anak dan famili tu bypass semua alasan dan sebab yang kita ada di atas ini.

Ingatlah rezeki dari Allah S.W.T, jadi isteri jangan risau tak cukup dan takut untuk meneruskan kehidupan. Yang penting berusaha dan doa, lain-lain Allah akan aturkan. Soal suami abai nafkah pula, kena suarakan dan berbincanglah dan rancang kewangan keluarga sebelum buat apa-apa keputusan. Tak banyak tak apa, janji ada kerana nafkah itu umpama hutang suami kepada isteri.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI