Pesanan buat para suami yang tercari-cari apakah hadiah sesuai nak bagi pada isteri boleh pertimbangkan untuk beli barang kemas. Malah jika berkemampuan boleh hadiahkan isteri emas setiap bulan, di samping didik isteri jika ada duit untuk beli emas. Ramai sedia maklum, beli dan simpan emas pelaburan aset yang menguntungkan. Emas takkan susut nilai, malah nilainya semakin meningkat kelak. Dalam keadaan memerlukan duit, emas boleh digadai untuk mendapatkan tunai segera.

Untuk fahamkan lebih lanjut baca perkongsian Encik Hayat Muhamad ini.

“Pokyat, aku duduk terfikir nak belikan isteri aku hadiah. Apa hadiah yang sesuai untuk isteri?”

Suami Didiklah Isteri Beli Emas Bila Ada Duit Lebih
.

Jawapan:

Beli bunga tak salah. Belanja tempat makan sedap-sedap tak salah. Semua ada kenangan. Tapi bunga akan layu. Makanan yang sedap akhirnya jadi najis. Jawapan Pokyat ialah beli emas kat isteri. Cuba untuk tiap- tiap bulan beli emas kat isteri. Kenapa pulak Pokyat? Habislah duit macam tu!

IKLAN

Emas Tidak Akan Susut Nilai

Emas tidak akan susut nilai. Didik isteri kalau dia ada duit, beli lah emas. Kalau tak ada duit banyak, cukuplah beli cincin kosong RM 300 ringgit. Cuma pastikan emas 916. at least. Aku nak cakap, orang kita kurang kesedaran menyimpan emas. Bagi Pokyat, emas kalis inflasi. Emas sepanjang masa, sepanjang zaman, kat manapun kat dunia, ia masih ada nilai. InsyaAllah kalau ikutkan harga emas, ia akan berterusan meningkat. Jadi sesiapa yang menyimpan emas, dia akan beruntung. Gelang Emas RM10k zaman mak- mak kita sekarang mungkin dah menjangkau RM17k pada zaman kita.

Beli Emas 916

IKLAN

Kedua, Tadi Pokyat cakap kenapa emas mestilah at least 916? ( Ada emas yang lagi tinggi dan padu iaitu 99.9.) Cara nak cairkan emas mudah sahaja iaitu jual pada Tukang Emas. Kalau emas bermutu rendah, anda juga akan dapat harga yang rendah. Kalau 916, anda akan dapati harga dia maintain ok. Walaupun emas anda buruk, ia tetap ada harga.

Didik isteri supaya jangan membazir membeli perkara yang tidak berfaedah. Beli emas sebanyak mungkin.Kalau cincin berharga RM300, pastu beli sebentuk setiap bulan, dalam setahun dah ada RM3600. Ada bonus beli rantai tangan pulak.
Suami Didiklah Isteri Beli Emas Bila Ada Duit Lebih
.

Emas Boleh Digadai

IKLAN

Perkara paling penting ialah, emas boleh digadai apabila susah atau terdesak. Kalau harga RM300, nak dapat RM200 segera memang kacang. Itulah manfaat yang orang tak nampak. Kalau ada 10 bentuk cincin, nak dapat RM2000 memang mudah. Cari yang kos simpan rendah. Lepastu kesemua cincin- cincin tu boleh trade in pastu tambah sikit duit, untuk dapat gelang emas yang lebih besar.

Nampak macam Pokyat mengarut kan, tapi kalau betul- betul fokus dengan “satu cincin setiap bulan”, nanti tengok lah 10-20 tahun, aset ini akan bertambah. Setahun RM3600, kalau 10 tahun = RM36,000. Pastu harga naik pulak. Orang perempuan dan orang kedai emas mesti suka dengan plan dan cadangan Pokyat ni.Percayalah, kalau kita susah masa tinggal batu je, isteri boleh bantu kita dengan hadiah- hadiah yang kita pernah bagi ni lah.

Jadi pesanan buat para suami, kalau tiada idea nak bagi hadiah apa dekat isteri, boleh belikan emas. Didik isteri untuk beli barang kemas juga bila ada duit. Memang untung dan banyak kelebihannya. Bukan sahaja isteri boleh bergaya melaram, malah boleh simpan sebagai aset dan bila-bila ‘sesak’ boleh dijual semula.

Sumber: Hayat Muhamad

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI