Sebenarnya, rezeki yang banyak itu adalah kombinasi dari rezeki anak-anak dan isteri yang disalurkan melalui kita. Sebab itu sering orang kata, “Rezeki anak-anak”… sebenarnya mereka terlupa tentang rezeki dari ‘membina masjid’ itu, iaitu rezeki perkahwinan dan rezeki dari isteri yang dikahwini.

Suami Jangan Kedekut Sangat, Berkira Nak Belanja Walau Isteri Ada Gaji Sendiri
Kredit: @dianpelangi

Jadi, jangalah takut untuk belanja isteri. Kalau isteri nak belanja suami, Alhamdulillah!… jika tidak, kita belanja dia banyak-banyak! Lagi banyak kita belanja isteri, lagi banyak Allah curahkan rezeki dan menambahkan keuntungan buat kita, isteri pun pasti bertambah sayang! Daripada si suami ni asyik belanja kawan-kawan nak menunjuk dia banyak duit, lebih baiklah belanja anak-anak dan isteri. Sesetengah suami pulak ada yang suka belanja kat entah sapa-sapa dan awek mana.

Ada baiknya belanja isterilah, dah memang sah-sah milik kita. Daripada belanja perempuan mana ni, belakang kita dia melaram dengan jantan lain, kita tak tahu. Buat rugi duit kita je.

PERINGATAN: Amboi, suka sangatlah tu si isteri mendengarnya! TAPI, kena ingat juga isteri-isteri tu… maksud belanja isteri di sini BUKAN belanja isteri yang boros dan suka menghabiskan duit suami, sehingga melampaui kemampuan suami.

IKLAN

Tetapi, belanja isteri yang baik, penyayang, solehah, bijak mendidik anak-anak, pandai berjimat, mengurus rumah tangga dan menghormati suami. Kalau isteri yang membazir dan suka menunjuk-nunjuk tu, buat Tuhan tarik rezeki kita lagi ada lah.

Suami Jangan Kedekut Sangat, Berkira Nak Belanja Walau Isteri Ada Gaji Sendiri
Kredit: @dianpelangi

Jadi, sebagai seorang suami amatlah berkat berbelanja untuk anak dan isteri. Janganlah sesekali merasa takut habis duit atau menganggap perbelanjaan buat isteri itu satu beban yang memudaratkan. Selalu percaya, dengan berbelanja pada isteri, InsyaAllah! rezeki kita akan bertambah lagi.

IKLAN

Suami jangan kedekut dan berkira sangat dengan isteri sebab isteri buat macam-macam tugas untuk suami dan anak-anak di rumah. Isteri beranak anak kita, bagi susu pada anak pulak, basuh berak anak, jaga anak, basuh baju, masak makanan, buat air kopi, sapu sampah, kemas rumah, layan suami, dan macam-macam lagi.

Kan banyak kerja isteri buat tu! Asalnya isteri tidak wajib memasak, buat air, sapu sampah, basuh baju suami …. Tapi, apabila suami suruh, baru isteri wajib taat suami. Sebab tu isteri boleh minta upah dari suami. Oleh itu, mana-mana perempuan yang buat kerja rumah, dia berhak menuntut bayaran daripada suami dia. Dah banyak mana kena bayar?

IKLAN
Suami Jangan Kedekut Sangat, Berkira Nak Belanja Walau Isteri Ada Gaji Sendiri
Kredit: @dianpelangi

Yang bagusnya suami bayar RM1500 sebulan pada isteri. Tu dah kira murah. Tengok pelayan di restoran, gaji katakan RM800, tapi dia tak masak pun, cuma ambil oder saja. Tukang sapu, gaji RM600 cuma sapu sampah je. Orang gaji jaga anak saja, kena bayar RM500. Dah berapa dah jumlah tu. .

Tapi kerje-keje tu semua isteri sorang yang buat. Jadi sebab dah tahu ni, nanti para isteri bolehlah cakap pada suami, “Ustaz Azhar kata boleh mintak upah dengan suami. Jadi saya nak la dalam RM1500 sebulan…”

Sumber : Ustaz Azhar Idrus

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI