Walaupun kita tahu suami akan mudah rimas dan tidak suka dengan isteri yang kuat membebel, tapi kita tetap akan melakukan perbuatan itu.

Kenapa?

Kerana itulah sifat wanita. Yang Allah penuhkan dalam dirinya pelbagai rasa dan pelbagai jiwa. Yang walau nampak di mata kasar, membebel ini sangat menyakitkan suami, namun jika suami sabar dengan bebelan isteri, maka besar pahala dan dapat mendidik hati suami.

Cuma, cuba lah 4 tips ini. Moga para isteri boleh kurangkan bebelan.

Suami Kena Tahu Besar Rupanya Pahala Kalau Bersabar Dengan Isteri Yang Kuat Membebel Ni!

1. Percaya pada kemampuan pasangan untuk menghabiskan tugas.

Ini mungkin cabaran yang agak besar untuk sesetengah wanita, terutamanya jika suami mereka jenis yang suka menangguhkan kerja. Tapi kepercayaan antara suami isteri juga perkara yang penting dalam perkahwinan yang harmoni.

IKLAN

2. Bersabarlah wahai isteri!

Hargai usaha suami dan beritahu mereka yang anda menghargai mereka tak kira apa pun. Rasa sayang itu tidak hanya berkembang apabila hubungan anda berdua berjalan lancar.

Tapi hubungan anda berdua akan lebih teguh jika pasangan bersabar dan menunjukkan kasih sayang walaupun menghadapi cabaran.

3. Jujur dengan pasangan

Apabila berbincang bersama pasangan, ada caranya untuk berjujur tanpa menyakiti perasaan mereka. Beritahu mereka apa yang anda harapkan, kemudian bincang cara untuk mengatasi masalah itu bersama-sama.

IKLAN

4. Mengaku kesalahan diri

Jika isteri suka membebel setiap masa, ini hanya akan menyebabkan pasangan rasa tidak dihargai. Lebih-lebih lagi apabila si pengadu tidak mengaku mereka juga membuat kesalahan dan bukannya perfect sangat pun.

Jangan hanya beri fokus pada kekurangan pasangan, sebaliknya galakkan satu sama lain untuk memperbaiki diri. Minta maaf dengan segera apabila anda terlanjur kata, dan amalkan sikap yang terbuka apabila mendapat kritikan.

Islam mengajar tentang adab. Allah mengajar tentang sikap. Dan moga bebelan isteri itu, adalah kerana isteri itu sayang dan mengambil berat tentang pasangannya. Cuma caranya begitulah. Nabi saw pun bersabar dengan para isteri, insyaAllah kita yang suami belajar tentang hal ini.

IKLAN

Juga para isteri, membebel lah lagi. Cuma kali ni kurangkan sikit. Kesian suami terpaksa gigit pokok pisang berkali-kali!

 

 

 

 

Kredit : Facebook abu hurairah asifa

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI