Lelaki adalah ketua dalam sesebuah rumah tangga. Oleh itu, lelaki perlu memainkan peranan yang penting sebagai seorang ayah mahupun suami. Sebagai seorang lelaki anda seharusnya membimbing keluarga anda ke jalan yang betul dan bertanggungjawab atas apa sahaja tingkah laku mereka. Selain itu, tidak semua lelaki teruk dan tidak berguna. Anda harus melakukan kewajipan anda sebagai seorang suami dan anak.

Keberkatan akan di peroleh jika semua kerja yang anda lakukan adalah ikhlas dengan niat yang betul. Buat semua lelaki, yang bakal berkahwin ataupun yang sudah bergelar suami. Di sini kami akan kongsikan antara 5 sikap yang para suami harus elakkan dengan pasangan anda. Semoga menjadi panduan ke arah rumahtangga bahagia lagi penuh barakah.

1. Malas bekerja

Suami Perlu Elakkan 5 Sikap Ini Untuk Hubungan Yang Bahagia

Suami yang tidak bekerja ibarat parah dalam sesebuah rumah tangga. Sebagai ketua keluarga anda perlu mencari pendapatan untuk keluarga anda dan mencari nafkah. Dengan keadaan ekonomi sekarang, ia mendesak anda untuk melakukan pekerjaan. Namun, ada sesetengah suami yang meminta isteri pergi keluar bekerja dan mengambil alih tugas suami untuk mencari nafkah untuk keluarga.

2. Lemah dan putus asa

IKLAN

Suami Perlu Elakkan 5 Sikap Ini Untuk Hubungan Yang Bahagia

Semestinya suami adalah pemimpin dalam keluarga dan isteri pula akan membantu suami serba sedikit untuk menyara keluarga. Tapi, itu tidak bermakna yang isteri perlu 100% perlu mengambil alih tugas suami. Ruginya jika si suami bersifat lemah dan mudah berputus asa. Lelaki seperti ini jarang mendapat tempat di dalam hati isteri dan anak-anak kerana mereka tidak boleh dijadikan ‘role model’. Malah, ada isteri yang akan berfikir si suami gagal untuk meneruskan kehidupan yang di bina bersama.

3. Panas baran 

Suami Perlu Elakkan 5 Sikap Ini Untuk Hubungan Yang Bahagia

IKLAN

Orang yang kuat marah ini untuk di bawa bincang kerana kadang kala benda kecil juga boleh membuatkan dia marah. Sebagai ketua keluarga anda mesti mampu berdepan dengan apa jua masalah secara berfikiran rasional. Perasaan marah itu perlu dikawal kerana suami merupakan imam keluarga. Jika panas baran itu menyelubungi diri, perkahwinan akan cepat goyah dan isteri dan anak-anak juga akan merasa tidak selamat.

4. Kedekut

Suami Perlu Elakkan 5 Sikap Ini Untuk Hubungan Yang Bahagia

IKLAN

Adalah tanggungjawab anda memberi nafkah untuk isteri dan anak seperti tempat tinggal, pakaian, dan makanan yang cukup. Anda juga perlu memastikan semua keperluan itu wajib dan dicukupkan. InI kerana isteri merupakan insan yang paling banyak berkorban untuk kebahagiaan keluarga. Isteri juga yang telah melahirkan zuriat kita, jadi apa salahnya jika suami menghargai pengorbanan seorang isteri dengan membuat kejutan atau memberikan hadiah.

5. Lupa pada tuhan

Suami Perlu Elakkan 5 Sikap Ini Untuk Hubungan Yang Bahagia

Ini adalah perkara yang paling penting kerana asas kebahagiaan sesebuah rumahtangga adalah daripada Allah. Jika kita lupa padanya, hidup kita tidak akan berkat. Bagaimana suami ingin menjadi pemimpin yang baik sedangkan dia tidak menjaga hubungannya dengan Allah. Agama merupakan nadi dalam diri manusia. Oleh itu, perkahwinan yang berkat adalah hasil daripada hubungan kita dengan Allah.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI