Dalam cinta itu sendiri telah dipakejkan bahagia, rindu, derita, sengsara, ghairah dan seumpamanya. Unsur-unsur cinta yang berorientasi gelora nafsu tidak kekal lama.Ada turun naiknya. Unsur-unsur cinta yang didasari agama boleh bertahan lama.In shaa Allah hingga akhir hayat. Ini tanda-tanda anda sudah mula sukakan si dia yang kadang kita tak perasan pun.

Sudah Mula Ada Perasaan Cemburu, Tanda-Tanda Awak Dah Tersuka Seseorang

1.Saling bertegur sapa

Kita makhluk sosial.Kita memang berkomunikasi dengan sesiapa sahaja.Kita mungkin saling bertegur sapa. Namun bagi mereka sudah diresapi perasaan cinta, ternyata komunikasi agak berbeza. Pasti dirasai keserasian, keseronokan dan ketenangan bila ada tindakbalas dari keduanya.

Bukan setakat itu mereka akan sering berhubung melalui apa cara sekalipun.Mereka ingin sentiasa dekat. Perbualan tentang diri masing-masing dan perasaan saling mengenali semakin tinggi.
Jika beginilah keadaannya memang sah anda sudah jatuh cinta baik secara sedar atau tanpa sedar. Jangan menafikan lagi kerana perasaan itu tidak mungkin boleh disembunyikan.

2.Sudah mula ada perasaan cemburu

Orang kata cemburu tanda sayang.Betulkan.Yang tak betulnya cemburu membuta tuli atau cemburu buta. Perasaan cemburu wujud kerana keinginan untuk memiliki.Perempuan cemburu apabila mendapat tahu bakal jodohnya ada orang lain cuba potong ‘line’.Begitu juga dengan lelaki akan rasa cemburu apabila mendapati bakal jodohnya sudah beri laluan kepada orang lain.

Cemburu ada baiknya.Dari situ kita dapat petanda si dia sudah ada hati dengan kita.Cewah ! Penyelesaian terbaik dengan menjaga diri agar tidak terlalu cemburu atas perkara yang tidak pasti.

Sudah Mula Ada Perasaan Cemburu, Tanda-Tanda Awak Dah Tersuka Seseorang

3.Selalu memuji dengan penuh ikhlas

IKLAN

Pujian yang diberikan adalah ikhlas.Bukan berlakon atau disengnajakan.Si dia memuji kita kerana sifat dan nilai kebaikan yang kita ada. Bahkan ada pujian yang diberikan seperti tidak masuk akal.Semua ini hasil bibit-bibit cinta yang hadir dalam hati mereka. Biasalah ketika dalam mood bercinta, segala keburukan akan nampak kecil.Malah tak nampak langsung pun ada.

4.Mengambil keputusan untuk berumahtangga

IKLAN

Tanda jatuh cinta yang betul betul tulus ialah bersedia untuk berumahtangga.Selagi belum ada isyarat untuk ikatan yang sah maka hubungan sedemikian sekadar teman tapi mesra. Bila hati sudah suka.Bila hati sudah nekad.Bila cinta sudah mengunci jiwa dan perasaan tiada halangan lagi untuk menyatakan sumpah setia untuk berumahtangga.

Mungkin ramai yang terpedaya dalam situasi begini.Ada yang terlalu berharap. Janji manis dimulut namun tidak mengotakan adalah kezaliman emosi. Lupakan makhluk begini kerana mereka tidak serius.Cinta memang cinta namun dikaburi nafsu semata-mata. Bak kata orang habis manis sepah dibuang.

IKLAN

5.Tidak boleh melupakan seseorang

Perkara biasa untuk mereka yang tengah dilamun cinta. Bila cinta sudah bertapak dalam hati sanubari, ingatan akan terpateri. Pada ketika itu fikiran berada di awang-awangan.Emosi berbunga-bunga dan senyuman sampai ke telinga. Setiap masa dan ketika akan asyik terkenang kenang.Muka berbayang-bayang.Kenangan ketika berjumpa dan bersama begitu dekat sekali.

Orang tua-tua kata sudah mabuk kepayang dan angau la tu. Kalaulah begitu keadaannya maka sah sudah tanda jatuh cinta.

kredit : mrhanafi.com
gambar hiasan : Tangkap Pictures

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI