Ada sesetengah orang dia suka simpan kosmetik dalam peti ais, tetapi sebenarnya selamat ke guna cara ini? Risau takut ada kesan lain pula ya.

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Hah, tak salah pun kalau nak simpan kosmetik di dalam peti sejuk, tetapi ini bergantung kepada bahan yang terkandung.Jika kosmetik anda mengandungi bahan organik yang selamat, produk tersebut selamat disimpan di dalam peti sejuk.

Kosmetik dengan bahan ringan, neutral dan organik, sebagai peraturan, tidak mengandungi bahan pengawet. Suhu sejuk sebenarnya mungkin merupakan storan terbaik untuk mengekalkan kualiti kosmetik organik ini.

Alternatif Untuk Melindungi Kosmetik Daripada Suhu Tinggi

Untuk produk kosmetik yang tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari atau suhu persekitaran yang tinggi, penyimpanan dalam peti sejuk boleh menjadi alternatif yang mudah.

AWAS, disyorkan penyimpanan di dalam peti sejuk tidak dijalankan secara berterusan! Cukup hanya untuk beberapa jam, ini bagi menstabilkan suhu produk kosmetik supaya formula, tekstur dan kualiti terpelihara.

Toner, Face mist Dan Losyen Boleh Disimpan Di Dalam Peti Sejuk

IKLAN

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Kemudian disyorkan juga untuk menyimpan produk kosmetik dan penjagaan muka tanpa minyak di dalam peti sejuk. Sebagai penyegar, ia berfungsi sebagai penyegar dan juga berguna untuk mengetatkan pori-pori muka dan mengurangkan kulit berminyak.

Apabila digunakan sejuk, toner adalah paling berkesan apabila ia bersentuhan langsung dengan kulit. Ini juga berlaku semasa menyimpan losyen dan semburan muka di dalam peti sejuk.

Boleh Mengurangkan Risiko Kerengsaan Kulit

IKLAN

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk bukan sahaja membuatkan anda berasa lebih segar, tetapi juga boleh mengelakkan kerengsaan kulit. Kerana tekstur kosmetik yang sejuk boleh meningkatkan peredaran darah untuk mengelakkan iritasi dan bengkak secepat mungkin. Anda yang mempunyai kulit kering dan mudah memerah pun boleh menghadapinya dengan tekstur sejuk produk kecantikan kulit.

Simpan di dalam peti sejuk pada suhu sejuk biasa, walaupun dibenarkan. Adalah disyorkan untuk menyimpan kosmetik pada suhu ideal antara 8 dan 25 darjah Celsius.Terdapat kebimbangan bahawa suhu yang terlalu sejuk akan menyebabkan kosmetik membeku dan formula vitamin yang terkandung di dalamnya akan hilang.

Begitu juga dengan tempoh penggunaan. Penyimpanan kosmetik di dalam peti sejuk perlu dilakukan dengan masa yang mencukupi, iaitu dari 4 hingga 6 jam. Anda boleh mengeluarkan sementara yang selebihnya pada suhu bilik biasa. Selepas 2-3 jam anda boleh menyimpannya semula di dalam peti sejuk untuk masa yang disyorkan.

IKLAN

Perhatikan Cara Penyimpanan

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Pastikan menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk tidak bercanggah dengan barangan lain di dalam peti sejuk. Simpan kosmetik dalam bekas steril dan bertutup untuk mengekalkan kualiti aroma dan formula kosmetik. Menyimpan kosmetik tanpa bekas, walaupun tertutup rapat, boleh menjejaskan kualiti produk dan menjejaskan makanan dan minuman di dalam peti sejuk anda.

Tengok tarikh luput produk!

Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul

Seperti makanan, kosmetik mempunyai tarikh luput. Pastikan anda juga menyemak tarikh luput setiap kali anda menggunakan produk kecantikan. Sekiranya tarikh luput hampir tamat, menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk bukanlah penyelesaian! Penyimpanan peti sejuk hanya menjejaskan kesegaran tekstur, bukan jangka hayat produk.

Tidak semua kosmetik boleh disimpan di dalam peti sejuk

Terutamanya untuk produk kosmetik berasaskan minyak atau minyak tinggi. Tidak digalakkan menyimpan bedak, gincu, bedak asas dan juga krim muka di dalam peti sejuk. Kandungan minyak dan derivatifnya boleh menebalkan tekstur produk dan menjadikannya mudah retak dan berkerak, menjadikannya tidak boleh digunakan. Perubahan kimia juga boleh merosakkan formula produk.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI