Mee segera adalah salah satu makanan yang sangat digemari oleh ramai orang, bukan sahaja kanak-kanak, malah golongan dewasa. Walaupun sudah lama info berkenaan mee segera yang dianggap makanan yang kurang sihat untuk badan, namun ianya tidak menghalang mereka untuk makan makanan segera berkenaan.

Ada dikalangan kita sangat suka makan mee bercampur dengan nasi kosong, dahulunya lauk pauk mewah sangat jarang ditemui, dengan memasak mee berperisa, ianya seperti lauk pauk yang boleh dimakan dengan nasi. Bukan sahaja sedap, malah ianya sangat menyelerakan.

Namun ramai yang tidak tahu apa kesan buruk makan mee segera campur nasi pada badan kita. Ini kerana kedua-kedua makanan tersebut mengandungi karbohidrat.

IKLAN

Tabiat Suka Campur Makan Mee Segera Dan Nas Boleh Buat Bakal Pengantin Mudah Gemuk

Mee dan nasi mempunyai karbohidrat yang tinggi, jika digabungkan, badan kita akan menerima karbihidrat yang sangat tinggi iaitu sebanyak 600-700 kalori sekali makan, manusia normal makan 3 kali sehari, bayangkan banyak mana kalori telah masuk kedalam badan, sedangkan badan kita memerlukan 1200-1500 sehari.

IKLAN

Makan mee dengan nasi boleh menyebabkan berat bdan anda betambah dan keungkinan juga akan menyebabkan anda mendapat diabetis dan obesiti. Makan mee dengan nasi tidak memberikan nutrisi yang cukup untuk badan anda. Anda seharusnya memilih makanan yang berkhasiat untuk badan anda.

IKLAN

Cara yang terbaik makan mee adalah dengan mencampurkannya dengan sayur-sayuran, telur, ayam ataupun makanan laut. Ianya dapat membantu memberi nutrisi pada badan.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI