Foto: Ebit Lew

Cerai Sebab Tak Jaga Solat?

Kadi Besar Negeri Johor, Mohd Nooh Kadri berkata sebahagian besar daripada kes cerai datang daripada latar belakang keluarga yang tak jaga solat.

Bila ditanya pula kepada pasangan yang merujuk kes cerai kepada Majlis Agama Islam Johor ( MAIJ ), 90% mengaku tak jaga solat. Mak saya sendiri seorang Ustazah di salah sebuah sekolah menengah di Pantai Timur. Dia mengadu kat saya kalau dia tanya anak murid dia siapa yang tak solat subuh lagi sebelum datang ke sekolah, hampir semua anak murid dia akan angkat tangan tanpa segan silu! Cuma seorang dua je yang solat!

Sebab tu saya nak pesan :

IKLAN

Sejahat mana pun kita — solatlah!
Walau rasa diri kita tak sebaik orang lain — solatlah!
Walau rasa dah putus asa untuk jadi orang baik — solatlah!
Walau tiap hari kita buat dosa besar — solatlah!
Walau tiap hari bergelumang dengan dunia — solatlah!

Makin kita jahat, makin kita kena solat. Sebab kita tak tahu pengakhiran kita camne nanti. Boleh jadi sekarang kita sejahat jahat manusia tapi Allah dah tutup aib kita. Boleh jadi juga sebab Allah nak bagi hidayah pada kita suatu hari nanti. Allah sebenarnya nak tengok hati kita je. Allah nak tengok kelunakan hati kita masa mengadu pada Dia je.

Saya pernah berkongsi cerita kat salah sebuah masjid di Jementah, Johor. Saya bagitahu jemaah kat sana yang selama saya jadi student medic dan selama saya jadi doktor ni walaupun dah beratus kematian saya tengok tapi tak sekalipun saya saksikan ada yang boleh mengucap 2 kalimah syahadah. Seriously takde!

IKLAN
Tak Jaga Solat, Punca Rumah Tangga Sering Kacau Bilau
Kredit Instagram Dhini Aminarti

Semua tergamam!
Saya lagi la tergamam!
Saya cuma berbaik sangka mereka sempat mengucap di dalam hati.

Semoga Allah jaga iman kita semua.
Semoga Allah jaga iman isteri kita semua.
Semoga Allah jaga iman suami kita semua.
Semoga Allah jaga iman anak-anak kita semua.

IKLAN

Tak Jaga Solat, Punca Rumah Tangga Sering Kacau Bilau

Kerana cinta ini adalah amanah.
Kerana cinta ini adalah anugerah.

Kredit :
P/ S : Saya Taufiq Razif bukan Ustaz tau. Cuma nak berkongsi cerita tentang bahaya tak jaga solat. Jom sayangi keluarga kita semua dengan perbaiki solat dan hubungan kita semua dengan Tuhan. Sila kongsikan maklumat ni pada keluarga kita semua. Semoga boleh masuk syurga bersama sama keluarga yang kita cinta ye

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI