Sebuah rumah tangga yang bahagia tentunya disulami dengan persefahaman, sikap toleransi dan saling bekerjasama antara satu sama lain. Jika sudah jodoh, tidak kisah latar belakang bagaimana pun seseorang itu, pasti akan hidup bersama.

Seperti kisah Suriati Mohd Shukor, 45, wanita normal yang juga jurubahasa isyarat ini memilih suaminya, Madatul Akma Jusoh, 43, lelaki orang kurang upaya (OKU) pekak sebagai suami.

Pasangan ini bertemu jodoh hampir 14 tahun lalu. Perkongsian Suriati dilaman TikTok mencuri perhatian warga maya apabila dia menceritakan kisah pertemuan dengan suaminya.

“Walaupun suami pekak namun tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga tidak pernah dilupakan, dia insan sangat istimewa bagi saya dan tiga anak kami, malah rumah kami tetap meriah biarpun tanpa suara ketua rumah,” kata Suriati.

Tak Kisah Bersuamikan Lelaki OKU (Pekak), Suriati Tetap Bahagia, Berkomunikasi Guna Bahasa Isyarat

Kini pasangan bahagia berkenaan yang tinggal di Mergong, di sini, mempunyai seorang anak perempuan dan dua lelaki berusia antara lima hingga 12 tahun.

Menurut Suriati, detik pertemuannya dengan suami yang juga bekas pemain bola sepak orang pekak negara bermula ketika dia menjadi jurubahasa untuk latihan pasukan bola sepak itu bagi menyertai Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Asia Pasifik.

Tambah Suriati lagi ketika itu dia juga sedang mengikuti kursus diploma jurubahasa Bahasa Isyarat di sebuah universiti di bawah tajaan kerajaan selama tiga tahun bermula pada 2007.

IKLAN

“Tak sangka Allah SWT temukan jodoh saya dengan pasangan pekak. Suami cuma pekak tetapi tidak bisu, namun dia tidak boleh bertutur dan hanya ada beberapa perkataan yang boleh disebut tetapi tidak betul.

“Saya masih ingat zaman berkawan dulu 13 tahun lalu cara kami berkomunikasi hanya melalui panggilan video (melalui Internet) tetapi kosnya mahal tidak macam sekarang. Semua itu kenangan manis untuk kami berdua,” katanya.

Katanya, tidak dinafikan orang luar menganggap mereka pasangan yang unik kerana ada yang menyangka golongan itu biasanya akan mengahwini komuniti mereka juga.

“Sebenarnya kita semua sama saja dan pada saya orang normal memilih pasangan istimewa adalah biasa, malah saya bersetuju orang kata pasangan kita adalah pelengkap hidup kita.

“Suami mudah bertoleransi dengan kerjaya saya yang banyak berkerja di luar kawasan.
Walaupun suami ada kekurangan itu tetapi dia tetap sama seperti ketua keluarga lain yang menggalas tanggungjawab menjaga dan mencari rezeki untuk keluarga,” katanya juga kakitangan Persekutuan Orang Pekak Malaysia dan banyak menjadi jurubahasa isyarat program televisyen.

IKLAN

Bercerita lanjut, Suriati berkata, dia belajar bahasa isyarat kerana mahu bersembang dengan rakannya berstatus orang pekak yang juga adik kepada sahabat baiknya bagi memudahkan komunikasi antara mereka ketika berusia 13 tahun.

Bagaimanapun katanya, ketika itu dia hanya mengetahui yang asas dan bentuk isyarat huruf dan mengeja satu-satu ketika bersembang dengan rakannya itu.

Tak Kisah Bersuamikan Lelaki OKU (Pekak), Suriati Tetap Bahagia, Berkomunikasi Guna Bahasa Isyarat
Suriati bersama suami dan tiga anak mereka.

“Rakan akan mengajar dan menunjukkan kosa isyarat jadi saya lebih faham dan kemudiannya saya menjadi sukarelawan Persatuan Orang Pekak Kedah pada awal tahun 2002 dan semakin banyak yang saya belajar dalam bahasa itu.

“Pada saya bahasa isyarat ini sama saja dengan bahasa asing lain, jika kita selalu guna dan belajar jadi mudah biarpun pada mulanya memang agak sukar untuk fahami dan hafal bentuk serta pergerakan tangan,” katanya pernah bertugas sebagai sukarelawan Kejohanan Sukan Orang Pekak Malaysia di Langkawi, Kedah pada 2003.

IKLAN

Berhubung perkongsian videonya di TikTok, Suriati berkata, dia hanya mahu mengikut trend di aplikasi sosial itu dan mengakui tidak menyangka ia akan mendapat perhatian warganet itu.

“Ini juga untuk kesedaran orang ramai mengenai komuniti pekak kerana biasanya orang fikir individu pekak akan berkahwin dengan orang pekak saja, perkahwinan pekak dan bukan pekak tiada masalah jika tiada halangan komunikasi.

“Pekak adalah kecacatan yang tak terlihat, kita hanya tahu orang itu pekak apabila dia menggunakan bahasa isyarat.

“Justeru saya mahu menyarankan orang normal untuk belajar bahasa itu walaupun hanya yang asas saja supaya dapat berkomunikasi dengan mereka kerana kita tidak mahu mereka rasa terpinggir

“Mereka juga memerlukan informasi serta apa saja isu semasa mereka juga tahu dan ingin tahu.

“Malah mereka yang ada ahli keluarga yang pekak juga sangat disarankan mahir bahasa itu supaya dia tidak mencari orang lain untuk mengadu masalah,” katanya.

Sumber: Harian Metro Online

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI