Rasanya, semua wanita tak boleh lari daripada masalah kulit. Sebagai seorang yang sangat mementingkan kecantikan kulit wajah, kita sering keliru dalam cara dan tata pengguaan produk kecantikan.

Ada yang kata tak elok andai guna produk “campur-campur” contohnya, pencuci wajah jenama lain manakala toner dan krim pelembap pula dari jenama lain. Apakah rutin ini salah untuk diamalkan dan adakah ia akan mengundang masalah kulit yang lebih serius?

Wanita bernama Iman Abdul Rahim jelaskan apa akibatnya bila mencampur-adukan produk kosmetik dan penjagaan wajah secara terprinci mengikut fahaman saintifik bidang perubatan.

 

One of the most common question I got bila I post my skincare collection or my skincare routine, “Tak rosak ke kulit kalau pakai macam macam produk?”

 

So jawapan dia, it depends. Yes, maybe or no.

 

Yes, kulit boleh rosak kalau pakai macam macam produk kalau:

IKLAN

1. Kita tak kenal kulit kita and taktahu skintype and skin concern
2. Main beli je product tanpa check ingredients
3. Tak tahu ingredients apa yang elok atau tak
4. Tak tahu kulit sesuai atau sensitive dengan ingredients apa
5. Beli produk sebab terpengaruh dengan review and testimonials kebabom
6. Beli product sebab viral
7. Tak tahu apa function product tu tapi beli je lah
8. Tak baca reviews sebelum beli

Pendek kata, kalau tak tahu kenapa kita guna produk tu, maybe kulit boleh rosak.

Kulit kita maybe boleh rosak, kalau kita pakai produk, tapi produk tu tak sesuai dengan kita.

Jadi macam mana nak elakkan benda ni daripada terjadi kalau nak jugak pakai macam macam produk?

 

1. Know your skin type.
Macam mana nak tahu skin type? Boleh baca kat sini: https://www.imanabdulrahim.com/2017/09/skincare-101-how-to-know-your-skin-type.html

IKLAN

 

2. Read reviews.
Baca reviews dekat internet. Google kan ada. But, be careful dengan paid review and fake testimonials. Anda mestilah bijak dan nilai sendiri. Kalau kemain puji melangit, baca baik baik.

 

3. Know the ingredients.
Make sure korang tahu what is good and what is not for your skin. Semua kulit tak sama. Ada yang okay, ada yang tak. Macam mana nak tahu ingredients dalam skincare tu okay ke tak? Boleh baca kat sini:
https://www.imanabdulrahim.com/2018/12/macam-mana-nak-tahu-ingredients-dalam.html

 

4. Bila dah beli, patch test first!
Patch test tu maksudnya kita try dulu sikit sebelum apply seluruh muka. Untuk check kita allergic ke tak, dan breakout. Cara untuk patch test:
https://www.imanabdulrahim.com/2017/10/patch-test.html

IKLAN

 

5. Make sure ada gap sebelum introduce produk baru.
Contohnya hari ni kita try cleanser baru. Kalau sesuai, lepas 2-3 hari atau pun, seminggu, baru tambah toner baru. Dah sesuai, lepas 2-3 hari atau seminggu, baru guna moisturizer baru. Jangan guna semua benda yang baru beli sekali gus. Kalau breakout, kita tak tahu produk mana yang jadi punca. Jadi, introduce kat kulit secara berperingkat. Buat patch test jugak siap siap!

 

Perlu ke rest muka sebelum tukar produk baru?
https://www.imanabdulrahim.com/2018/12/perlu-ke-rest-muka-sebelum-tukar.html

 

Dengan cara ini, kita boleh elakkan kulit kita daripada rosak kalau pakai macam macam produk and this is how I test my products too. Semoga membantu!