Perempuan sering kali ingin berhias untuk kelihatan sentiasa cantik. Apabila berhias, mereka akan berasakan cukup yakin dengan penampilan diri mereka. Namun, mengikut konsep yang sebenar, kecantikan seseorang wanita di mata lelaki bukan hanya berdasarkan paras rupa semata-mata. Ramai yang beranggapan lelaki hanya memandang mereka yang cantik rupanya berbanding ciri-ciri lain.

Tak Semua Lelaki Pilih Rupa, 4 Definisi ‘Cantik’ Di Mata Lelaki

1. Hubungan dengan Pencipta

Perkara yang paling penting adalah, hubungan mereka dengan si Dia. Kalau hubungan dengan Allah pun kejap ok kejap tak ok (kejap solat kejap tak solat), macam mana nak jadi cantik wahai si gadis?

2. Akhlak dan peribadi

IKLAN

Sudah menjadi sesuatu yang normal apabila sifat lemah lembut dan sopan santun sering dikaitkan dengan kaum perempuan sahaja. Akhlak dan peribadi yang lemah lembut sudah menjadi seperti kemestian buat perempuan. Peliharalah akhlak anda wahai si gadis.

Tak Semua Lelaki Pilih Rupa, 4 Definisi ‘Cantik’ Di Mata Lelaki

3. Bersikap matang

IKLAN

Dalam sesetengah perkara, anda perlu bertindak matang. Sifat kebudak-budakan sudah menjadi seperti fitrah buat kaum perempuan. Ada kalanya mereka akan merajuk sekiranya tidak mendapat seperti yang diharapkan, namun, haruslah berpada-pada. Apabila memerlukan kematangan dalam sesuatu perkara, lakukan sesuatu. Berfikiran rasional. Jangan dalam setiap perkara nak bersikap kebudak-budakan.

4. Ada prinsip/matlamat hidup

IKLAN

Sesiapa sahaja mahupun perempuan atau lelaki seharusnya mempunyai prinsip atau matlamat hidup tersendiri. Berfikiran jauh dalam setiap perkara.

Justeru itu, tak salah kalau kaum perempuan nak berhias cantik-cantik, namun bukan sekadar berhias pada wajah, malah juga pada akhlak, perangai dah pendirian anda. Jangan asyik nak salahkan lelaki sahaja.

 

Sumber : Baitulmuslim

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI