Ramai suami yang mengeluh mengatakan isteri sudah berubah perwatakkannya setelah berkahwin, tidak seperti sebelumnya. Isteri berubah menjadi garang dan tidak mesra seperti dahulu. Bukan semua suami faham akan tekanan selepas berkahwin, banyak yang perlu difikirkan. Apa lagi jika sudah memiliki anak yang ramai.

 

Bukan semua suami mahu membantu menyelesaikan urusan dalam rumah, semua bebanan dan tanggungjawab dilepaskan kepada isteri semata-mata. Akhirnya isteri menjadi penat dan sentiasa dalam keadaan penat lesu. Sebelum nak kata isteri garang, jom kita hadam dulu perkongsian dari lelaki yang bernama Firdaus Shakirin ini mungkin sedikit sebanyak boleh membuka mata dan hati kita.

 

Masa Bercinta Sweet Bukan Main. Dah Kahwin Isteri Terus Berubah Jadi Garang!
.

1. Terlalu banyak tanggungjawab dan bebanan
Pertama, isteri garang sebab terlalu banyak beban yang dipikul lebih dari tanggungjawab yang sepatutnya dibawa oleh seorang isteri.

Perlu tahu, kudrat seorang isteri tidak sama seperti suami. Letih isteri tidak sama seperti letih suami. Bahkan, tugasnya bukan hanya jadi isteri, tetapi menjadi ibu malah terpaksa keluar bekerja bagi mencari rezeki keluarga.

IKLAN

Apa yang dilakukan melebihi tenaga yang dia ada. Jadi, bagaimana dia mahu berlembut jika dia memerlukan kekuatan dan kecekalan untuk terus bertahan dalam hidupnya?


Masa Bercinta Sweet Bukan Main. Dah Kahwin Isteri Terus Berubah Jadi Garang!
.

2. Terlalu banyak tekanan yang dialami saban hari
Tekanan dan keadaan menjadikan siapa isteri ketika ini. Jika suami faham, sudah tentu anda akan mengurangkan beban yang dipikul selama ini.

Tapi malangnya, ramai lelaki memiliki wanita tetapi tidak ramai yang memahami perasaan wanita itu. Apa yang dirasai, kenapa dia berubah sikap, kenapa cepat marah, cepat melenting dan terlalu beremosi.

IKLAN


Masa Bercinta Sweet Bukan Main. Dah Kahwin Isteri Terus Berubah Jadi Garang!
.

3. Meminta untuk difahami
Suami, tolong jangan tunggu isteri “meletup” baru nak sedar kerana dia tidak minta kita ganti tempat dia untuk ambil alih jaga anak, kemas rumah, basuh baju, memasak dan lain-lain tetapi dia cuma minta kita faham dan hargai dia bukan sia-sia, kan dia..


Masa Bercinta Sweet Bukan Main. Dah Kahwin Isteri Terus Berubah Jadi Garang!

4. Inginkan bantuan supaya kerjanya dapat diringankan
Cuba tolong ringankan kerja-kerja dia dan jangan letak semua beban atas bahu dia seorang diri. Perlu tahu, kekuatan dia dan kita berbeza.

IKLAN

 

Begitulah juga keadaan mental yang tidak sama. Dia jadi beremosi sebab kepayahan dan keletihan yang dilalui saban hari hingga membuatnya berubah sikap menjadi seorang yang garang dan pemarah. Isteri perlukan perhatia, bukan dibiarkan sendirian setelah penat melakukan kerja rumah seharian.

 

Jika anda tidak mampu membantu urusan rumah, sekurang-kuranya sejukkan hatinya dengan satu pelukkan. Jika anda pulang dari kerja dan melihat rumah tidak kemas seperti yang diinginkan, anda boleh sahaja tolong kemaskan tanpa mempersoalkannya. Mungkin saja isteri anda sudah mengemas, tetapi telah disepahkan semula oleh anak anda. Banyak tanggungjawab mereka dalam rumah, bukan sekadar mengemas sahaja.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI