Tip Mekap Muka Bulat

Teknik Solekan Sorok Pipi Tembam Bakal Pengantin

Foundation

Anda perlu menggunakan dua warna foundation yang berbeza pada wajah. Foundation digunakan sebagai asas solek untuk memberi kesan panjang pada bahagian wajah tertentu. Foundation berwarna gelap diaplikasikan pada wajah bahagian tulang pipi, hidung dan kawasan rahang agar wajah kelihatan bujur. Foundation berwarna terang pada bahagian bawah mata, agar lingkaran hitam bawah mata dapat tertutupi agar wajah anda kelihatan lebih segar.

IKLAN

Penggunaan Blush

Gunakan warna blush yang terang, seperti pink. Tapi penggunaan blush harus betul. Blush harus diaplikasikan tepat pada tulang pipi anda, agar wajah kelihatan tirus.

Eyeliner & Eyeshadow

IKLAN

Menggunakan eyeliner berwarna putih pada mata bahagian bawah akan membuat mata kelihatan lebih besar. Gunakan eyeshadow yang berwarna gelap, seperti coklat dan kelabu. Untuk bahagian hidung juga anda boleh aplikasikan eyeshadow agar hidung kelihatan mancung. Warna eyeshadow yang digunakan untuk melakukan shading adalah warna coklat. Tapi tentunya dengan teknik yang betul. Jika teknik shading salah, maka hidung anda akan kelihatan besar pada bahagian hujungnya. Hal ini tentu saja akan membuat wajah anda semakin bulat.

Lipstik

IKLAN

Gunakan warna lipstik yang natural dan berkilau. Warna natural disesuaikan dengan warna bibir anda. Untuk memberi kesan berkilat pada bibir, anda boleh menggunakan wonder shine. Untuk anda yang mempunyai wajah bulat, janganlah menggunakan warna merah menyala. Jika anda mempunyai bentuk bibir yang lebar, maka anda boleh membentuk garis bibir dengan menggunakan pensil warna berwarna coklat.

Bentuk Kening

Cuba bentukkan kening anda dengan melengkung menjauhi mata. Bentuk kening ini akan membuat bentuk wajah kelihatan bujur. Cara membuat kening melengkung boleh dengan cara dikikis menggunakan pencukur misai. Namun perlu hati-hati dalam melakukannya, agar hasilnya bagus. Jika kening yang anda miliki berbulu jarang, maka anda harus menebalkannya dengan pensil kening berwarna hitam.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI