Musim PKP ini, ramai di kalangan kita mencari idea juga resepi best untuk dijadikan hidangan buat keluarga tersayang. Sama seperti perkongsian saudari ChaSya Aripin dalam menghasilkan karipap pusing yang tidak mudah rapuh ketika dinikmati bersama tersayang. Semoga perkongsian ini dapat menjadikan hari-hari anda lebih bahagia bersama keluarga tercinta.
Now, everyone can cook tak gitu ibu²? Yang xpernah buat pun, berjaya buat musim PKP ni
Jom belajar buat karipap pusing rangup pulak nak? Sila duduk dan jangan lari. Cara buat ada di bawah, dan di gambar.. boleh scroll tgk gambar.
Karipap ni tak guna marjerin. Jadi bukan rapuh pecah berderai.
1.Doh minyak
————
2½cawan tepung gandum
Minyak
Ads
Uli 2 bhan ni aje, buh minyak sikit² smpai jd doh yg elok xmlekat di tangan
2. Doh Air
——-
3cawan tepung gandum
½ sdk garam + air, jadikan air garam
2 sdb minyak
Air secukupnya
Ads
Gaul semua bahan, tambah air sikit² smpai jd doh yg x melekat di tangan
* bulatkan kedua² doh sama byk bilangan bolanya
Ads
Cara-Cara
—–
1.Masukkan doh minyak dalam doh air
2.Canai nipis, gulung
3.Canai nipis lg skali doh yg digulung td, pastu gulung lg skali
4.Potong setebal 1cm
Ambil 1 yang dipotong td, hujung pusaran atau ekor dia tu, tarik ke bawah skit, sbagai lapisan bg lg kuat dia pegang pusar² tu, canai nipis.
Terbalikkn, bahagian bawah yg dicanai tu jadi duk bhgn dlm. Isi inti, kelim mcm biasa.
Boleh goreng dgn minyak panas, api sederhana.
Utk frozenkn, bleh goreng kjap atau bakar kjp.
Sy halalkn semuanya. Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Mesti ramai peminat laksa terutama D’Laksa Aeon kan? Keenakannya memang tidak boleh dinafikan, lebih-lebih lagi apabila terbau haruman semerbak kuahnya saat menjejakkan kaki ke dalam sana.
Berbeza seperti laksa utara, adunan kuahnya dihiasi dengan ketulan isi ikan kasar, nanas dan pelbagai lagi pelengkap hidangan. Memang power. Jika mahu ubah selera, tukar sahaja mee laksa kepada bebola ikan sebagai kudapan. Resipi ini untuk hidangan tiga ke empat orang.
Bahan :
2 tin kecil sardin (1 tin kisar, 1 tin lenyek kasar)
Pes asam pedas adabi
Bawang besar
1/2 biji Bawang holland
Asam keping
Belacan
Daun kesum
Bunga kantan
Bebola ikan (pilihan)
Laksa basah
Cara :
1. Kisar satu tin sardin, pes asam pedas, bawang dan belacan. (nak lagi power, boleh juga kisar sekali dengan nanas).
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air. Reneh ikut kepekatan kuah yang disukai. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Masukkan juga sos atau kuah sardin mengikut selera masing-masing. Kalau suka rasa ikan yang kuat, boleh masukkan semua. Cuba masukkan sedikit demi sedikit dahulu, takut hanyir.
4. Akhir sekali, masukkan bebola ikan. Petis udang terpulang mengikut selera. Nak masukkan nanas dan daun pudina pon boleh.
Mee wonton atau mee kicap ini sesuai untuk hidangan petang dan cukup mudah untuk disediakan. Untuk mendapatkan hidangan sempurna, ada menu sampingan yang kena ada iaitu sup wantan, ayam dan cili kicap. Buat para isteri yang mahu memujuk hati suami, inilah menu yang perlu anda buatkan demi cintanya..
Cara-cara menyediakannya
1. Langkah paling penting ialah minyak bawang putih dan bawang putih goreng. Caranya mudah sahaja, cincang halus bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Selepas itu, sediakan sup pula. Sup ini diperlukan untuk membuat kicap mee. Caranya mudah sahaja, rebus air dan masukkan stok ayam, lada sulah dan bahan bebola. Kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan minyak bawang putih tadi.
3. Untuk kicap, ambil minyak bawang putih tadi dan tumis dua sudu besar kicap cair, satu sudu besar kicap karamel dan perasakan dengan gula. Kemudian ambil sedikit sup tadi dan campurkan ke dalam kicap. Siap.
4. Untuk ayam, ambil bahagian yang selalu dibuat chicken shop. Perapkan dengan cili kisar, gula, bawang putih, kicap cair, serbuk cili dan apa sahaja rempah yang disukai. Perap selama satu jam dan selepas itu bakar, grill atau goreng.
5. Untuk mee wantan, keluarkan daripada plastik dan leraikan dahulu. Didihkan air dan titiskan minyak dan baru celurkan mee dalam 10 saat. Sentiasa kacau supaya mee tidak melekat. Selepas itu celupkan dalam air sejuk dan toskan.
Kuih bakar merupakan salah satu kuih tradisional masyarakat Melayu yang menjadi kegemaran ramai. Ada juga yang ‘memanggil’ kuih ini dengan ‘panggilan’ kuih bahulu kemboja.
Sering dihidangkan di majlis-majlis rasmi, perkahwinan, kenduri-kendara dan sebagainya, kuih bakar enak dimakan ketika sarapan pagi dan minum petang.
Kuih bakar tradisional dibakar dengan dapur arang menggunakan acuan khas. Seiring dengan gaya hidup masyarakat masa kini, kuih bakar boleh dimasak dengan cepat dan mudah menggunakan air fryer.
Anda yang baru kahwin sesuai sangat masak untuk suami. Tak perlu guna oven dan rasanya pun tetap sedap macam masak guna dapur arang.
RESIPI KUIH BAKAR MENGGUNAKAN AIR FRYER
Bahan-bahan:
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan/1kotak kecil
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan tadi sehingga sebati. Masukkan dalam loyang .
2.Bancuhan ini boleh dapat dua biji kuih bakar. Bahagi bancuhan kepada dua bahagian dan bakar secara berasingan.
3.Masukkan ke dalam air fryer dan bakar dengan suhu 170 celcius selama lebih kurang 45 minit.
4. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah dipotong. Enak dinikmati ketika masih panas.