Anda ingin tubuh kelihatan tinggi? Pasti semua orang menginginkan tubuh yang sihat. Ada ketikanya tubuh tinggi yang dimiliki seseorang masih dianggap kurang pada diri apabila anda bertemu dengan orang yang jauh lebih tinggi daripada anda. Walaupun bentuk fizikal yang dimiliki wanita tidak sama dengan lelaki.

Namun, wanita tentunya ingin sekali mendapatkan pujian daripada orang lain apabila tubuh yang dimiliki wanita itu tinggi. Hal itulah yang menyebabkan wanita banyak memakai kasut bertumit tinggi agar kelihatan lebih tinggi.

Meskipun begitu, apabila wanita berterusan memakai kasut tumit tinggi tentu dapat mengakibatkan gangguan pada kesihatan.

Untuk wanita, tentu anda pasti menginginkan tubuh tinggi dan sihat kan? Agar anda dapat memiliki postur tubuh yang tinggi dan sihat, inilah caranya!

IKLAN

1. Berenang

Teringin Nak Tinggi Macam Model? Senaman Ini Boleh Bantu, Janji Kena Buat Selalu!

Wanita ketika melakukan aktiviti berenang, tubuh akan melakukan suatu regangan secara maksimum dan melakukan stretching secara menyeluruh. Dengan begitu, otot-otot yang ada di dalam tubuh anda akan terasa lebih fleksibel dan memberikan kesan positif untuk pertumbuhan tulang. Hal inilah yang menjadikan seseorang menjadi lebih tinggi.

2. Lompat tali

Teringin Nak Tinggi Macam Model? Senaman Ini Boleh Bantu, Janji Kena Buat Selalu!

IKLAN

Kalau anda ingin mencari aktiviti yang mudah jika mahu postur tubuh yang tinggi, cuba anda lakukan aktiviti olahraga seperti skipping atau lompat tali. Aktiviti seperti ini merupakan aktiviti yang cukup efektif untuk miliki tubuh yang tinggi. Lompat menggunakan tali dapat membantu untuk melatih bahagian betis, paha, punggung dan bahagian bahu secara bersamaan.

Dan tahukah anda, dengan senaman seperti lompat tali ini dapat membantu untuk menurunkan risiko penyakit jantung. Anda boleh lakukan senaman ini dengan rutin 70 kali lompatan setiap hari.

IKLAN

3. Joging

Teringin Nak Tinggi Macam Model? Senaman Ini Boleh Bantu, Janji Kena Buat Selalu!

Untuk menambah tinggi badan, aktiviti yang cukup mudah yang boleh anda lakukan juga boleh lakukan  dengan joging. Joging atau berlari boleh membantu anda merangsang hormon dan melatih otot kaku. Rangsangan hormon ketika melakukan larian, dipercayai dapat membantu untuk pertumbuhan tulang. Anda boleh melakukan joging sebelum melakukan pemanasan.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI