Mentaliti dan persepsi bahawa kerja rumah adalah tugasan orang perempuan, iaitu isteri dan ibu perlulah diubah.Tidak sepatutnya tugasan ini dibebankan dan digalas sepenuhnya oleh orang perempuan tanpa penglibatan suami dan anak-anak.Sebenarnya kerja-kerja rumah ini boleh dilaksanakan dengan membuat jadual secara harian mahupun mingguan, supaya setiap seisi keluarga,turut merasai tanggungjawab dalam melakukan kerja-kerja rumah. Perkongsian menarik ini dikongsikan oleh Ahmad Affzan Abdullah sebagai panduan.

Berikut antara perkongsian beliau;
Satu ketika, aku tengah makan. Nampak isteri aku tunjuk artikel di telefon pintar pada anak-anak.

“Baca ni,” katanya.

Aku tengok saja. Lepas makan aku tanya dia, “Artikel apa tu?”

Dia pun tunjuk pada aku. Artikel itu dalam Bahasa Inggeris, ditulis oleh seorang perempuan mat saleh. Dia bercerita ketika dia sedang sibuk cuci pinggan di dapur, suaminya dan anak-anak selamba tengok TV. Puas dia panggil semua buat bodoh saja.

Akhirnya selepas lama dia bising, suami dia pun cakap pada anak-anak,

“Dah, dah. Pergi tolong mak kamu tu.”

Kemudian dia terfikir, kenapa bila cuci pinggan, kemas rumah itu, dianggap sebagai ‘tolong’ ibu dan isteri. Seolah-olah itu memang tugas ibu semata-mata, orang lain kalau buat itu sekadar nak tolong saja.

IKLAN

Bukankah rumah ini rumah kita bersama? Kita guna tandas bersama. Ruang tamu bersama. Mengapa kita tidak menganggap bahawa ini kerja kita bersama juga?

Aku mengangguk-angguk sambil membaca artikel itu.

Mentaliti Kerja Rumah Tugas Orang Perempuan
Betul, biasanya kita ini ambil mudah.Bila kerja-kerja di rumah saja, secara automatik kita kaitkan dengan tugas orang perempuan, iaitu ibu kita atau isteri kita.

Kenapa mentaliti kita begitu?

Pinggan, ramai yang lepas makan hanya letak saja dalam sink. Yang lebih teruk, tinggal saja atas meja makan.Maka ibu atau isterilah yang mengutip sampah sarap ini tadi dan membawanya ke dapur

IKLAN

Tandas, semua guna untuk buang segala kotoran dalam badan. Bila mangkuk tandas dan lantai sudah berdaki, semuanya buat tak tahu. Masing-masing beranggapan nanti ibu atau isteri yang akan sental.

Kipas dan aircond, semua nak guna waktu kepanasan. Namun bila berhabuk, masing-masing lebih rela bersin dan terbatuk berbanding ambil inisiatif untuk buang habuk yang terkumpul. Semuanya tunggu ibu atau isteri yang buat.

Beginikah cara kita hidup bersama di dalam rumah? Di bawah satu bumbung?

Buat Jadual Untuk Tanggungjawab Bersama
Maka kami pun buat jadual. Duty roster.

Ada tugas harian, ada tugas mingguan. Semua wajib laksanakan tanggungjawab masing-masing mengikut apa yang telah ditetapkan.

IKLAN

Untuk apa?

“SUPAYA MASING-MASING ADA RASA KEBERTANGGUNGJAWABAN. SUPAYA ANAK DAN SUAMI TAHU, RUMAH INI TANGGUNGJAWAB BERSAMA UNTUK PASTIKAN IA BERSIH, KEMAS DAN SIHAT UNTUK DIDIAMI.”

“BUKAN KERJA ORANG PEREMPUAN SAJA. BUKAN TUGAS IBU ATAU ISTERI SAJA.KITA SEMUA BUAT SEPAH, KITA SEMUA KENA KEMAS.BERGILIR-GILIRLAH. MASING-MASING AKAN RASA CUCI PINGGAN, SIDAI BAJU, CUCI TANDAS, SAPU SAMPAH, CABUT RUMPUT DAN LAIN-LAIN.”

“TIDAK ADA RUANG UNTUK ANAK-ANAK RASA SEPERTI TUAN ATAU BOS.TIDAK ADA RUANG UNTUK SUAMI ATAU ISTERI MENYUBURKAN EGO. BARULAH KITA BOLEH HARGAI SETIAP SUDUT RUMAH YANG KITA DIAMI.”

Kita nampak ruang tamu kemas, kita tersenyum dan kata pada diri, itu kita yang kemas sama-sama.Kita nampak tandas bersih, kita juga rasa puas hati kerana kita pun terlibat dalam memastikan tandas itu harum dan tidak jijik.Kita akan geram bila ada ahli keluarga cuba sepahkan barang. Sebab kita tahu betapa lecehnya nak kemas balik.Baru kita tahu apa yang ibu dan isteri kita rasa selama ini.

Rumahku syurgaku. Selalu orang sebut, namun tak ramai yang berusaha untuk menjadikan rumah itu syurga bersama-sama. Hanya mengharap ia jadi syurga secara tiba-tiba?

Semoga Allah sentiasa menaungi keluarga kita dengan rahmah dan maghfirah-Nya, dan rumah yang kita diami itu sentiasa dipenuhi dengan kasih sayang dan ketenangan.

Ahmad Affzan Abdullah.
Pelukis Kaligrafi Eksklusif

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sumber: Ahmad Affzan Abdullah

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI