sekadar gambar hiasan

Jerawat semasa mengandung bukanlah perkara baru dalam dunia perubatan. Sesetengah wanita banyak timbul jerawat semasa mengandung. Ini disebabkan oleh pengeluaran minyak yang berlebihan (sebum) yang biasanya berlaku apabila hormon dalam badan tinggi.

awal Wanita hamil tidak boleh menggunakan produk sembarangan, apakah rawatan yang selamat & sesuai untuk mengatasi jerawat semasa kehamilan?

1. Bilas muka dengan jerawat dengan pembersih yang tidak mengandungi bahan kimia berbahaya

Cuci wajah anda dua kali sehari menggunakan air suam dan sabun. Elakkan mengunakan produk yang berpotensi menyebabkan wajah kerengsaan seperti scrub muka, astringen, dan masker. Bersihkan sisa sabun dan jangan terlalu kasar apabila menggosok wajah anda. Untuk lebih selamat, gunakan sabun bayi kerana ia diperbuat daripada bahan-bahan yang selamat dan tidak berbahaya.

2. Cuci muka secara rutin dan kerap

IKLAN

Jika anda juga mempunyai jerawat pada kulit kepala anda, mulakan bersyampu dengan lebih kerap, tidak kira betapa malasnya anda. Gunakan syampu yang selamat untuk wanita hamil dan tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya. Sekali lagi, gunakan syampu bayi jika perlu.

3. Jangan sentuh atau picit jerawat anda

IKLAN

Ini adalah yang paling sukar untuk dielakkan. Keinginan untuk menyentuh dan memicit jerawat. Melakukan ini boleh menyebabkan jangkitan atau timbulnya bekas luka yang tidak boleh hilang. Tidak peduli betapa gatalnya tangan anda untuk memicitnya, jangan huhu! Agar jerawat kemudian jerawat tidak terus muncul semakin banyak.

4. Elakkan penggunaan kosmetik yang berlebihan

IKLAN

Walaupun kini banyak produk kosmetik yang selamat digunakan untuk wanita hamil, terlalu kerap menggunakannya juga tidak baik untuk wanita hamil. Jika ia benar-benar diperlukan, jangan terlebih gunakan pelindung matahari, produk hairstyling, atau penyembur jerawat terlalu kerap.

Gunakan produk yang berasaskan air atau noncomedogenic, kerana produk ini tidak menyebabkan jerawat timbul.

5. Perhatikan objek yang menyentuh wajah anda

Sentiasa pastikan rambut & tangan anda bersih sehingga tidak membuat jerawat menjadi lebih buruk. Juga, elakkan objek menyentuh ke wajah anda seperti pen, bantal, atau objek lain. Pakaian atau topi yang terlalu ketat juga boleh menyebabkan masalah, terutama jika anda berpeluh. Rawatan jerawat semasa kehamilan boleh menyebabkan kesan pada janin, sehingga, elakkan seboleh mungkin semasa kehamilan.
Jika anda terus bimbang tentang jerawat semasa hamil, dapatkan khidmat doktor pakar.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI