Dalam institusi rumah tangga, suami atau isteri mempunyai bidang tugas masing-masing. Isteri tidak dipertanggungjawabkan mengambil tugas suami dalam mencari nafkah.

Begitu juga suami tidak terlepas tanggungjawabnya menyediakan nafkah buat isteri dan anak walaupun isterinya turut bekerja.

Walaupun Isteri Bekerja, Tanggungjawab Nafkah Ke Atas Isteri Tetap Tidak Terlepas

Cuma nafkah yang wajib disediakan suami itu berdasarkan kemampuannya serta bersesuaian dengan keperluan isteri dan anak.

Nafkah itu termasuk menyediakan tempat tinggal, makan minum, pakaian, kebajikan, kesihatan dan keselamatan seluruh ahli keluarganya.

Asas kepada kadar kemampuan itu disebutkan Allah SWT dalam firmanNya yang bermaksud: “Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya. Dan orang yang disempitkan rezekinya hendaklah memberi nafkah daripada harta yang diberikan Allah kepadanya. Allah tidak meletakkan beban kepada seseorang melainkan sekadar apa yang Allah berikan kepadanya. Allah kelak akan memberikan kelapangan sesudah kesempitan.” (Surah at-Talaq, ayat 7)

Dalam konteks undang-undang keluarga Islam di Malaysia, diperuntukkan kewajipan menanggung nafkah di bawah Seksyen 59 (1) Akta Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah-Wilayah Persekutuan 1984 iaitu:

l Tertakluk kepada hukum syarak, mahkamah boleh memerintahkan seseorang lelaki membayar nafkah kepada isteri atau bekas isterinya.

IKLAN

Seksyen 72 (1) akta sama iaitu:

l Kecuali jika sesuatu perjanjian atau sesuatu perintah mahkamah memperuntukkan selainnya, maka menjadi kewajipan seseorang lelaki menanggung nafkah anaknya, sama ada anak itu berada dalam jagaannya atau dalam jagaan seseorang lain, sama ada dengan mengadakan bagi mereka tempat tinggal, pakaian, makanan, perubatan, dan pelajaran sebagaimana yang munasabah memandangkan kepada kemampuan dan taraf kehidupannya atau dengan membayar kosnya.

Walaupun Isteri Bekerja, Tanggungjawab Nafkah Ke Atas Isteri Tetap Tidak Terlepas

Terdapat hadis yang menjelaskan betapa pentingnya seorang suami mengetahui tanggungjawab dan hak isterinya.

Antaranya, hadis daripada Hakim bin Muawiyah, daripada ayahnya Muawiyah bin Haidah, beliau bertanya kepada Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah, apakah hak isteri ke atas kami? Sabda Rasulullah SAW: “Hendaklah engkau memberi makan kepadanya apabila engkau makan dan hendaklah memberi pakaian kepadanya seperti mana engkau berpakaian.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan al-Nasa’i)

IKLAN

Walau bagaimanapun, disebabkan maksud nafkah itu tidak mutlak kerana bergantung kepada keadaan dan kemampuan suami, maka wujud dalam masyarakat Islam suami terlalu berkira dan kedekut.

Ia bukan wujud pada zaman kini sahaja, malah sejak zaman Nabi SAW lagi. Satu kisah yang masyhur mengenai isu itu seperti dalam sebuah hadis yang diriwayatkan mengenai Hindun binti ‘Utbah.

Hindun binti ‘Utbah adalah isteri Abu Sufyan. Beliau datang menemui Rasulullah SAW untuk mengadu perihal suaminya: “Sesungguhnya Abu Sufyan seorang lelaki yang kedekut. Dia tidak memberi nafkah yang mencukupi untuk aku dan anakku. Kalau pun cukup disebabkan aku ambil daripada hartanya tanpa pengetahuannya. Adakah perbuatanku itu salah?

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Ambillah daripada hartanya dengan cara baik yang cukup untuk engkau dan anak engkau.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

IKLAN

Hadis itu menjelaskan keharusan seorang isteri mengambil duit sekadar perlu untuk keperluan diri dan anak jika suami tidak memberikan nafkah yang sepatutnya.

Imam al-Nawawi ketika mensyarahkan hadis itu menyatakan, antara faedah yang boleh diambil daripada hadis berkenaan ialah sesiapa yang ada hak sepatutnya diberikan kepadanya dalam keadaan suami tidak memberikan haknya (iaitu nafkah), maka harus bagi isteri mengambil sekadar keperluan tanpa izin suaminya. (Rujuk Syarh al-Nawawi ‘ala Muslim – 6/141)

Merujuk kepada masa-lah puan, suami seorang yang berkira dan mahukan isteri turut sama menanggung setiap perbelanjaan keluarga.

Jelas, perbelanjaan yang ditanggung bersama oleh isteri adalah tugas atau tanggungjawab suami dan ia bukannya tugas isteri.

Walaupun isteri bekerja, tanggungjawab nafkah ke atas isteri tetap tidak terlepas.

Dalam situasi suami memerlukan bantuan isteri, dia perlu meminta keredaan isteri terlebih dahulu atau ia menjadi hutang buat suami.

Kegagalan suami menanggung nafkah akan menjadi bebanan dosa ke atas dirinya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI