Semua pengantin pastinya ingin tampil cantik di hari perkahwinan. Walaupun tampil sopan pastinya setiap pengantin ingin berikan yang terbaik dalam penampilannya agar dia nampak class di mata setiap tetamu.

Pemakaian hijab di majlis perkahwinan dengan gaya yang betul dan sempurna sememangnya tidak boleh dipandang remeh. Selain ingin tampil berseri dan memukau, ia juga penting agar penampilan pengantin berhijab mematuhi syariat.

Oleh itu penting untuk setiap pengantin memberi keutamaan terhadap beberapa faktor agar penampilan anda mampu memukau pandangan. Jom kita lihat enam tip mudah yang boleh pengantin berhijab lakukan untuk mendapatkan gaya tudung yang nampak class!

1. STAIL TUDUNG

Perkara penting yang perlu diingat oleh para muslimah ialah cara pemakaian tudung. Seharusnya tudung yang dipakai perlulah menutup bahagian dada agar tampak sopan dan menutup aurat. Pemilihan tudung juga haruslah tidak terlalu jarang sehinggakan boleh kelihatan bentuk telinga dan leher.

IKLAN

2. PEMILIHAN RONA

Walaupun Sopan Tetap Nampak Class! Pengantin Berhijab Jangan Sampai Terlepas Pandang

Rona pemilihan tudung juga perlu dititikberatkan agar penampilan anda lebih menyerlah. Sekiranya busana anda berona biru lembut, sebaiknya pemilihan tudung berada dalam kumpulan rona yang sama. Jangan memilih tudung yang kontra seperti merah, kuning dan sebagainya.

IKLAN

3. ANAK TUDUNG YANG SESUAI

Anak tudung juga boleh membuatkan penampilan tudung anda lebih kemas dan terletak. Pilih anak tudung yang boleh menutupi keseluruhan kepala anda agar memudahkan sesi pemakaian tiara dan layah.

4. PEMILIHAN FABRIK

Walaupun Sopan Tetap Nampak Class! Pengantin Berhijab Jangan Sampai Terlepas Pandang
Sumber : Tiar Zainal

Sebaiknya pilih fabrik yang tidak berkilat untuk digayakan di hari bahagia anda seperti satin. Ia bersifat panas dan bakal membuatkan anda tidak berasa selesa pada tempoh yang lama. Fabrik terbaik yang boleh dijadikan pilihan ialah sifon, georgette, cita, sari dan renda.

IKLAN

5. PERINCIAN RINGKAS

Elakkan daripada memakai tudung yang sarat dengan perincian manik atau batu permata. Cukup sekadar kosong dan polos. Padankan tudung polos anda dengan layah berjemeki dan tiara ringkas. Pastinya penampilan anda lebih menawan dan relevan.

6. KESESUAIAN TUDUNG DENGAN BENTUK MUKA

Walaupun Sopan Tetap Nampak Class! Pengantin Berhijab Jangan Sampai Terlepas Pandang

Gaya tudung juga harus mengikut kesesuaian bentuk muka anda. Sekiranya anda memiliki bentuk wajah yang petak, anda boleh memilih anak tudung yang mempunyai awning. Ia dapat memberikan ilusi yang lebih panjang buat wajah anda. Pilihan rona tudung juga harus sesuai dengan ton kulit anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI