Setiap orang akan mengalami stress, tekanan perasaan yang akan sesekali singgah dan pergi. Namun sejauh mana kita mampu mengawal stress dan sudah pasti setiap orang tidak mengalami tekanan yang sama.

Ada sesetengah orang mengalami tekanan yang biasa-biasa sahaja, namun ada yang mengalami tekanan yang sangat teruk sehinga memudaratkan diri sendiri.

Wanita Yang Mengalami Stres Boleh Cepat Tua!
Sumber: Pinterest

Kajian telah dijalankan oleh sekumpulan pakar ekologi dari Universiti Dundee, Scotland mendapati, tekanan yang melampau boleh menyebabkan wajah seseorang menjadi hodoh.

IKLAN

Ini kerana, mereka yang tengah mengalami stress akan membebaskan hormon kortisol dalam jumlah yang tinggi sehingga menjadikan wajah menjadi tidak menarik akibat kerutan dan seterusnya kelihatan pucat serta tidak sihat.

IKLAN

Dr. Fhionna Moore yang mengetuai kajian itu berkata, sekiranya kortisol ini dikeluarkan dalam jumlah yang terlalu tinggi, ia juga akan membahayakan kesihatan.

IKLAN

Kajian dijalankan ke atas dua individu dengan mengambil sampel air liur mereka untuk menyukat bilangan kortisol yang dijumpai. Selepas itu, gambar mereka dirakam menggunakan sebuah kamera.G

“Kami mendapati, kortisol yang terlalu banyak dalam air liur individu yang tertekan menjadikan wajahnya kelihatan kurang menarik berbanding seorang lagi individu yang jumlah kortisol dalam air liurnya adalah lebih rendah kerana kurang tertekan,” katanya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI