Dalam hidup kita sentiasa mengharapkan rezeki yang mengalir tidak putus-putus walaupun ada kalanya tidak banyak sebagaimana yang diharapkan. Namun jangan pernah berputus asa dengan kehidupan dan sentiasa berusaha untuk menjemput rezeki. Rezeki bukan hanya dalam bentuk wang tetapi didatangkan oleh Allah dalam pelbagai rupa.

Kita seharusnya mewajibkan diri kita berzikir sebagai tanda syukur kepada Allah SWT di atas nikmat kurniaanNya. Salah satu cara menjemput rezeki juga adalah dengan zikir. Sebagai umat Islam kita digalakkan mengingati Allah di kala susah dan senang kerana dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang dan diberi petunjuk oleh Allah SWT.

7 jenis tasbih yang patut diamalkan untuk menjemput rezeki ialah;

1. Memperbanyak membaca – La hawla Wala Quwwata Illa billah. Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan–La hawla Wala Quwwata Illa billah. (Hadith Riwayat At Thabrani)

IKLAN

2. Membaca–La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin. Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur. (Hadith Riwayat Abu Nu’aim dan Ad Dailami)

3. Membaca–Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim. Dari setiap kalimat itu seorang Malaikat yang bertasbih kepada Allah SWT sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu. (Hadith Riwayat Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

IKLAN

4. Membaca Surah Al-Ikhlas: “Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya”. (Hadith Riwayat At Thabrani)

5. Membaca Surah Al-Waqiaah: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqiaah setiap malam, maka tidak akan ditimpa kesempitan hidup”. (Hadith Riwayat Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)

IKLAN

6. Memperbanyak seIawat atas Nabi SAW: Dari Umar bin Khattab r.a. dari Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat”. (Hadith Riwayat Bukhari)

7. Melazimkan Istighfar: “Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah SWT akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak diduga-duga”. (Hadith Riwayat Ahmad, Abu Dawwud dan Ibnu Majjah).

Sumber: http://rahsiarezekimurah.blogspot.my

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI