Impian untuk menjadi insan lebih hebat bakal menjadi kenyataan jika anda tergolong dalam mereka yang tahu menghargai kecantikan dan kesihatan diri sendiri.

Ada beberapa tabiat yang perlu anda take note supaya sentiasa cantik setiap masa terutama sebelum hari bahagia anda nanti.

Eratkan Persahabatan Untuk Gaya Hidup Sihat

Tidak lama lagi anda bakal bergelar permaisuri kepada lelaki yang anda cintai. Namun ada ‘hati-hati’ yang bakal merasai kehilangan sebelum anda melangkah ke alam perkahwinan. Persahabatan yang terjalin setelah sekian lama dirasakan jauh apatah lagi mereka menganggap kehidupan anda tidak lagi akan dikongsi kepada mereka.

Buat anda yang bakal melangsungkan perkahwinan, janganlah diabaikan hubungan persahabatan itu dengan menganggap pendapat mereka tidak diperlukan lagi. Sebagai sahabat mereka berhak berkongsi hari-hari bahagia anda bersama.

TIP: Hadiahkan senyuman seikhlas mungkin untuk teman rapat anda dan kongsilah perasaan teruja atau kebimbangan yang anda alami walaupun seketika. Paling penting, genggam erat tangan teman anda itu dengan mesra sebagai tanda ‘ aku masih sahabatmu seperti dahulu’.

Wanita Ceria Harus Bangun Awal Setiap Hari

Nah, amalan bangun pagi ini bukan hanya dilakukan dalam masa yang singkat. Kalau boleh amalkan tabiat ini sepanjang hidup anda selama bergelar wanita. Biarpun anda tidur lewat malam kerana terlalu sibuk dengan persiapan untuk hari bahagia, belajarlah untuk bangun pagi setiap hari.

IKLAN

Menurut kajian, tubuh telah diprogramkan secara semulajadi untuk bangun selepas tidur selama tujuh atau lapan jam sehari. Jadi secara automatiknya jam biologi akan memberi isyarat kepada tubuh untuk bangun.

TIP: Untuk bangun awal pagi, anda harus tidur nyenyak pada malam hari. Cuba padamkan komputer dan tv beberapa jam sebelum tidur dan pilih bantal dengan tepat supaya tidak berlaku ketegangan pada leher dan rasa sakit di bahagian kepala.

Jangan Malas Untuk Pakai Tali Pinggang Keselamatan

Sedar atau tidak semasa menaiki kenderaan untuk keluar membeli barang, anda tidak suka memakai tali pinggang dengan alasan lokasi yang dituju tidak jauh. Alasannya ialah berasa rimas dan kurang selesa untuk memandu.

Tetapi sebenarnya apa yang anda fikirkan? Jawapan sebenar ialah ‘Saya tidak gemar memakai tali pinggang keselamatan kerana badan saya yang semakin hari semakin berisi. Rasa lemas dan sukar untuk bernafas!’

IKLAN

Tetapi apa pula kaitannya pakai tali pinggang keselamatan dengan cantik dan sihat?

Ya, kajian menunjukkan 30% individu yang termasuk dalam kelompok ‘berisi’ atau gemuk, dikatakan fobia untuk memakai tali pinggang keselamatan jika dibandingkan 20% individu yang mempunyai berat badan normal. Ini adalah kerana mereka yang mempunyai berat badan berlebihan ini berasa tidak selesa dengan tali pinggang yang mencengkam dada dan perut mereka.

TIP: Mungkin selepas memakai tali pinggang keselamatan, anda akan sedar perubahan badan yang berlaku. Anggaplah ini sebagai pemangkin diri untuk mengurangkan berat badan sekaligus menjamin keselamatan semasa di dalam kereta. Pastikan kepulangan anda disambut oleh orang tersayang.

Kucing Boleh Dipegang Tetapi Jangan Kerap Dicium

Haiwan comel ini menjadi teman di kala anda dan pasangan terpaksa ‘dikuarantin’ selama 30 hari daripada bertemu sehingga tibanya hari bahagia. Sebagai pengubat kesunyian, anda pasti memeluk dan mencium haiwan ini seberapa kerap yang mungkin.

IKLAN

Hati-hati! Pasti ramai yang tidak menyedari tentang risiko memelihara kucing boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan melalui penyakit yang dikenali sebagai cat scratch disease.

Penyakit ini berpunca daripada jangkitan bakteria yang dibawa melalui air kucing. Jadi untuk kekal cantik dan sihat, awas! Jaga mata anda dan jangan kerap mencium kucing.

TIP: Penyakit itu tidak serius kepada mereka yang sihat, tetapi ia boleh menimbulkan masalah kepada mereka yang mempunyai imun yang rendah. Tidak salah membelai kucing, asalkan anda mencuci tangan menggunakan sabun selepas membelai kucing.

Takut Keluar Rumah Sebab Mentari Terik?

Tiap kali ahli keluarga mengajak keluar rumah, anda mengatakan tidak, hanya kerana takutkan pancaran cahaya matahari yang boleh menggelapkan tubuh. Kita semua tahu betapa pentingnya mengelakkan diri daripada sinar matahari secara langsung.

Namun kita juga harus sedar yang sinar mentari pagi sebelum jam 10.00 pagi sangat baik untuk membekalkan vitamin D buat tubuh.

Manakala pancaran sinar matahari paling terik biasanya berlaku sekitar jam 10.00 pagi sehingga 4.00 petang. Jadi untuk mereka yang ingin cantik dan menawan, jangan mengelakkan aktiviti luar sepanjang tempoh ini atau pakailah payung bagi melindungi anda.

TIP: Gunakan krim penabir suria yang mempunyai lebih daripada 15SPF apabila anda berada di ruang terbuka yang mempunyai biasan seperti di kolam renang, cermin atau ais.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI