Wanita sememangnya dilahirkan dengan sifat lemah lembut yang mampu menawan hati seorang lelaki dan juga menjadi penenang jiwa kepada pasangan dan anak-anak. Namun dalam kelembutan yangmereka tonjolkan jangan pula disalahertikan sebagai satu kelemahan.

Daripada tugas melahirkan zuriat sehinggalah menjadi payung jiwa kepada keluarga, semuanya dilakukan tanpa ragu-ragu atas dasar cinta dan kasih sayang. Jom kita lihat lima ciri-ciri isteri yang lemah lembut namun sebenarnya seorang yang kua

1. TIDAK KENAL PENAT

Sebagai seorang isteri yang bekerja, tugas mereka tidak pernah padam. Jika dipejabat mereka berhadapan dengan pelbagai cabaran dan kerenah rakan sekerja dan juga bos. Apabila pulang ke rumah pula mereka perlu melayan kerenah suami dan anak-anak pula. Walaupun penat mereka tetap cuba sedaya upaya untuk membahagiakan orang tersayang menerusi masakan yang dimasak khas dan juga persiapan esok hari untuk orang tersayang.

2. MENDAHULUKAN SUAMI

IKLAN

Sedar atau tidak wahai suami, sebaik sahaja seorang wanita mejadi isteri anda mereka sudah tertakluk dibawah jagaan diri anda. Ini bermakna ke mana sahaja mereka mahu pergi harus mendapatkan izin anda sebagai suami. Kadang kala apabila hendak membuat apa-apa keputusan perlu diberitahu kepada suami dahulu, baik hendak keluar bersama teman-teman atau pun hendak ke rumah ibu dan bapa. Jadi kekuatan dan tahap hormat yang tinggi terhadap suami ini merupakan satu kekuatan jiwa khusus untuk wanita.

3. MENAHAN RASA TIDAK BERDANDAN BERLEBIHAN

IKLAN

Dalam kepesatan dunia kecantikan dan fesyen masa kini, pasti wanita-wanita moden mahu berdandan bak personaliti fesyen terkenal. Namun tahukah anda berdandan berlebihan untuk dilihat oleh lelaki bukan suami itu tidak elok. Bukan tak boleh berdandan, cuma berdandan dalam keadaan sederhana.

Tidak perlu bersolek dan berpakaian yang berlebihan dan seterusnya menarik perhatian lelaki-lelaki bukan muhrim. Berdandan dengan sederhana lebih menampakkan seorang wanita itu lemah lembut dan tidak terlalu cuba menarik perhatian. Lagipun bukankah elok kita bersederhana dalam semua hal.

IKLAN

4. KUAT MEMBAWA ‘NYAWA’ LEBIH 9 BULAN

Hai lelaki, bersunat pun takut inikan pula hendak mengandung lebih 9 bulan dan kemudiannya melahirkan. Untuk suami yang membaca artikel ini, apabila bertemu isteri kucuplah dahinya dan ucapkan terima kasih kerana berjuang demi sebuah nyawa. Lemah lembut seorang wanita, mereka tidak akan pernah mengalah ataupun merungut biarpun mengandung. Malahan ada yang bekerja sehingga ke saat-saat terakhir kandungan. Salute buat wanita!

5. PENENANG JIWA

Sudah resam dalam sesebuah hubungan. Isteri bertindak sebagai seorang yang menenangkan jiwa suami. Si suami biarpun kelihatan gagah di luar namun segala masalah yang berkecamuk pasti dikongsi bersama isteri untuk meringankan beban. Ini adalah tugas isteri secara psikologi dalam lumrah rumah tangga bagi memastikan suami sentiasa sihat jiwanya. Amboi isteri macam pakar psikologi pula!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI