Bentuk tubuh yang langsing bukan datang dengan mudah, semestinya perlu ada usaha untuk memilikinya. Makanya, jangan sia-sia pagi anda. Sebaiknya, isi pagi anda dengan pelbagai kebiasaan baik untuk menjaga atau memperoleh bentuk tubuh idealmu.

Ayuh lakukan tujuh kebiasaan yang memberi manfaat buat tubuh dan semakin langsing.

1. Dapatkan cukup sinar matahari pagi agar tubuh anda lebih bertenaga

Berdasarkan sebuah kajian yang diterbitkan pada jurnal PLOS ONE, berjemur di tengah cahaya matahari pagi ternyata mampu membantu menurunkan berat badan. Hasilnya, mereka yang terdedah  matahari pagi memiliki indeks masa tubuh yang lebih rendah dibandingkan yang tidak berjemur. Cahaya matahari pagi membantu mengatur jam tubuh sehingga pola tidur pun terkawal. Ini adalah salah satu faktor penting dalam usaha menurunkan berat badan. Makanya, luangkan waktu 20-30 minit di pagi hari untuk berjemur.

2.  Tambahkan sedikit waktu tidur

Bukan rahsia lagi jika kurang tidur menyumbang kenaikan berat badanmu. Makanya, tidak ada salahnya untuk memperoleh waktu tidur yang lebih lama sedikit kerana menambah waktu tidur membuatkan  nafsu makan lebih terkawal.

IKLAN

3. Atur mood agar selalu dalam keadaan sedar

Sentiasa sedar ialah kunci untuk mendapatkan tubuh idealmu. Pastikan anda menyedari setiap makanan yang anda ambil dan fokus ketika memilih makanan yang sihat sesuai dengan sasaran anda. Hindari makan sambil mengerjakan hal lain atau ketika emosi melanda. Soalnya, ketika itu anda cenderung untuk makan berlebihan. Untuk melatih hal ini, luangkan waktu beberapa minit setiap pagi untuk duduk tenang dan fokus pada ritma nafasmu.

4. Ubah cara anda ke tempat kerja

Kalau anda  biasa ke tempat kerja menaiki kenderaan , cuba ubah ke cara yang lain. Antara lain, dengan berjalan kaki atau menggunakan pengangkutan awam. Satu kajian mengatakan, mereka yang menggunakan cara selain dengan kendaraan awam memiliki peratus lemak tubuh yang lebih rendah dibandingkan dengan mereka yang ke mana-mana menaiki kereta atau motor.

IKLAN

5. Pilih menu sarapan yang kaya protein

Pastikan menu sarapan anda mengandungi cukup protein. Protein memerlukan waktu lebih lama dicerna, sehingga membuat anda kenyang lebih lama. Hal ini disokonh oleh penelitian yang dilakukan oleh ilmuwan dari Biofortis Clinical Research. Mereka meneliti 35 orang wanita dengan menu sarapan yang berbeza-beza. Hasilnya, wanita dengan sarapan kaya protein tidak mudah lapar dan mengambil kalori lebih sedikit pada ketika makan tengah hari.

IKLAN

6. Tambahkan dengan sedikit aktiviti fizikal

Buat anda yang mengidamkan tubuh langsing, aktiviti fizikal jelas penting. Bersenam di pagi hari bukan hanya  meningkatkan metabolisme tubuh sepanjang hari, tapi juga buat anda tidak mudah terliur dengan makanan enak yang kurang sihat. Aktiviti fizikal juga tidak perlu terlalu berat, berjalan kaki selama 45 minit sudah cukup. Anda bakal merasa lebih aktif.

7. Biar lebih sihat dan terkawal

Waktu pagi memang jadi waktu yang asyik untuk mengunyah. Dari membeli jajan yang tidak baik untuk kesihatan alihkan kepada makanan yang sihat seperti buah-buahan dan kacang-kacangan. Sesuai juga buat dibawa ke tempat kerja jika rasa untuk mengunyah.

Lakukan kebiasaan-kebiasaan di atas mulai dari sekarang supaya ia memberi perubahan buat tubuh anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI