Waktu memilih baju pengantin pastinya menjadi saat yang paling mengujakan bagi setiap bakal pengantin. Momen ini cukup penting bagi memastikan anda membuat pilihan baju pengantin yang tepat dan sempurna. Namun begitu, terdapat beberapa kesilapan besar yang boleh berlaku saat bakal pengantin memilih baju pengantin.

Kesilapan besar ini boleh membuatkan anda tersalah memilih baju pengantin sekali gus menyebabkan penampilan anda kelihatan tidak sempurna di hari bahagia. Jom kita lihat tujuh kesilapan besar yang sering bakal pengantin lakukan ketika memilih baju pengantin. Elak daripada melakukannya dan jangan buat kesilapan-kesilapan ini.

1. TIDAK BUAT BAJET

7 Kesilapan Besar Yang Perlu Anda Elak Ketika Memilih Baju Pengantin, Pastikan Jangan Buat!

 

Anda harus tahu bajet yang anda perlu peruntukkan untuk baju pengantin anda. Sebelum memilih baju pengantin, tetapkan bajet anda terlebih dahulu. Buat kajian mengenai harga baju di butik pilihan. Anda dinasihatkan agar memiih baju pengantin mengikut kemampuan anda. Untuk menjimatkan kos, anda boleh pergi ke ekspo perkahwinan kerana di situ terdapat banyak pakej promosi yang ditawarkan dengan harga yang lebih murah dan berbaloi.

2. BAWA TERLALU RAMAI ORANG UNTUK MEMILIH BAJU

7 Kesilapan Besar Yang Perlu Anda Elak Ketika Memilih Baju Pengantin, Pastikan Jangan Buat!

IKLAN

Anda pasti memerlukan seseorang untuk membantu anda ketika memilih baju pengantin. Ramai bakal pengantin akan membawa ibu, adik atau kawan rapat. Walau sesiapa sahaja yang anda pilih, mereka hendaklah orang yang anda boleh percayai untuk memberikan pendapat yang jujur dan dalam masa yang sama, orang tersebut tidak boleh mempengaruhi anda untuk memilih baju pengantin yang mereka suka sahaja.

Jika anda membawa terlalu ramai orang, anda akan berakhir dengan terlalu banyak pandangan yang berbeza-beza sehingga akhirnya ia boleh mengelirukan pilihan anda. Pastinya anda mahu baju pengantin anda nanti menjadi pakaian yang boleh membuatkan anda kelihatan berseri dan memukau di hari bahagia anda.

3. MENEMPAH TERLALU AWAL ATAU TERLALU LEWAT

7 Kesilapan Besar Yang Perlu Anda Elak Ketika Memilih Baju Pengantin, Pastikan Jangan Buat!

Menempah baju pengantin terlalu lewat boleh menyebabkan anda tiada masa untuk membuat pilihan yang banyak. Baju pengantin tidak perlu ditempah terlalu awal tetapi anda masih perlu menyasarkan matlamat untuk memperuntukkan masa yang cukup jika ada sebarang perubahan.

IKLAN

Jika anda berhasrat untuk menempah terlalu awal, anda sekurang-kurangnya sudah mempunyai tema serta menetapkan tarikh dan lokasi perkahwinan yang bakal berlangsung kerana keputusan ini akan mempengaruhi apa sahaja gaya baju pengantin yang bakal anda pilih. Jika anda belum bersedia untuk membuat tempahan, orang lain mungkin boleh menempah baju yang anda sukai dan menyebabkan anda tidak dapat menempah baju pengantin tersebut.

4. TIDAK MEMBUAT PENYELIDIKAN SEBELUM MEMBELI

Adalah baik untuk anda berfikiran terbuka tentang apa jua gaya baju pengantin yang anda mahukan tetapi dalam masa yang sama, anda juga perlu mempunyai beberapa idea tentang baju pengantin yang anda gemari. Mengetahui lokasi perkahwinan dari awal akan membantu dan memudahkan anda memilih baju pengantin, malah anda boleh mengambil masa untuk melihat beberapa gambar yang menarik minat anda.

Selain itu, pastikan anda menetapkan tema perkahwinan sebelum memilih baju pengantin. Ini penting agar baju pengantin yang dipilih tidak lari daripada tema anda. Buat kajian tentang potongan yang sesuai dengan bentuk badan dan warna yang sesuai mengikut tona kulit anda.

IKLAN

5. HANYA MENCUBA SATU GAYA BAJU

7 Kesilapan Besar Yang Perlu Anda Elak Ketika Memilih Baju Pengantin, Pastikan Jangan Buat!

Mungkin anda menyukai warna putih dan hanya mencuba semua pilihan baju pengantin dengan warna tersebut. Kesilapan ini boleh mengakibatkan anda ketinggalan untuk memilih baju pengantin dengan warna lain yang mungkin lebih sesuai untuk anda, selain menyekat pilihan baju pengantin anda.

6. MENEMPAH DENGAN SAIZ YANG LEBIH KECIL

7 Kesilapan Besar Yang Perlu Anda Elak Ketika Memilih Baju Pengantin, Pastikan Jangan Buat!

Mungkin segelintir bakal pengantin lebih berminat untuk menempah saiz baju pengantin yang lebih kecil atas alasan anda rasa yakin yang anda bakal kehilangan berat badan sebelum hari perkahwinan. Sebenarnya perkara ini boleh memberi kesan buruk sekiranya anda tidak berjaya untuk mendapatkan bentuk tubuh idaman anda menjelang hari perkahwinan. Ia lebih berbaloi untuk anda mengingati bahawa kebanyakan baju pengantin boleh memberi kesan kepada gaya. Oleh itu, pilihlah baju pengantin yang sesuai dengan bentuk tubuh anda ketika membuat ukuran, jangan terlalu menumpukan perhatian tentang menurunkan berat badan anda.

7. MENEMPAH BAJU PENGANTIN YANG ANDA TIDAK SUKA

Ingat, ini adalah pakaian anda! Ia harus menjadi baju pengantin yang anda suka berbanding baju lain yang anda sarungkan. Jangan memilih baju pengantin kerana ia dibuat oleh ibu anda atau ia merupakan baju warisan keluarga. Tiada siapa pun yang mahu berkahwin lebih daripada sekali. Jadi, pastikan anda membeli baju pengantin yang menjadi impian untuk anda sarungkan sekali dalam seumur hidup anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI