Tidak kira bagi lelaki dan perempuan, anda perlu lebih teliti dan berhati-hati dalam soal pemilihan jodoh. Ini kerana,perkahwinan bukanlah kontrak semata untuk menghalalkan hubungan dua jiwa. Tetapi, perkahwinan ini memerlukan tanggungjawab bersama untuk menjadi lebih baik.

Isteri merupakan pasangan hidup dan teman perkongsian segala suka dan duka. Di antara ciri-ciriutama yang dianjurkan dalam pemilihan jodoh ialah :

7 Sebab Anda Perlu Memilih Isteri Yang ‘Terbaik’ Menurut Islam

1. Yang beragama dan berakhlak mulia

Ia dimaksudkan dengan agama di sini ialah bukanlah agama Islam semata-mata tetapi memahami prinsip-prinsip dalam agama Islam serta mempunyai akhlak dan perlakuan yang mulia.

2.Bersifat pengasih dan penyayang

IKLAN

sebaik-baik wanita ialah mereka yang pengasih dan penyayang, mampu memberikan kasih sayang kepada suami dan anak-anak. Wanita yang kasar, pendendam dan pemarah tidak akan dapat menjadi seorang isteri yang baik. Begitu juga dengan suami, mereka perlu bersifat pengasih dan penyayang serta pandai mendidik isteri dan anak-anak bersesuaian dengan keadaan.

3. Boleh melahirkan zuriat

Tujuan perkahwinan ialah untuk menyambung dan memperkembangkan zuriat. Kehidupan tanpa anak-anak akan sunyi dan tidak bahagia.

7 Sebab Anda Perlu Memilih Isteri Yang ‘Terbaik’ Menurut Islam

IKLAN

4. Masih perawan

Ia dimaksudkan di sini ialah wanita yang bersih dan belum biasa mengenali permainan cinta lebih baik daripada janda yang telah biasa dengan permainan asmara kecuali pada keadaan tertentu.

5. Keturunan yang baik

IKLAN

Di sini bermaksud keturunan bangsawan ataupun hartawan tetapi keturunan yang yang baik dari segi keagamaan, kecerdasan, kesihatan dan akhlak yang mulia.

6. Tiada jurang perbezaan yang besar

Seeloknya tidak ada jurang umur, status sosial, pendidikan yang terlalu besar antara calon suami dan isteri. Perbezaan yang jauh daripada aspek yang dinyatakan tadi akan menyukarkan lahirnya keserasian dan keharmonian dalam kehidupan berkeluarga.

7. Bukan keluarga yang terdekat

Perkahwinan dengan keluarga yang terdekat seperti sepupu sebenarnya kurang digalakkan kerana ia tidak dapat memberi jaringan yang lebih besar dan luas. Sebaiknya, calon suami dan isteri datangnya daripada keluarga yang jauh seperti perumpamaan benih pokok jika dicantumkan dengan baka yang berlainan akan melahirkan baka yang baik.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI