Tular beberapa hari lepas di media sosial apabila seorang lelaki bentang banner untuk mencari jodoh. Bukan sahaja banner malah pemuda itu turut memberikan risalah kepada orang ramai agar niatnya itu mendapat ‘perhatian’ ramai. 

 

Instagram:@ariffpeter
Instagram: @ariffpeter

Siapa yang ada keberanian untuk buat macam ni dan sanggup tebal muka untuk mencari jodoh? Menggunakan nama Ariff Peter di media sosial, pemuda berusia 26 tahun ini turut menawarkan elaun sebanyak RM10,000 kepada wanita yang berjaya menjadi suri hatinya. 

IKLAN

 

Instagram:@ariffpeter

 

IKLAN

Melalui temubual yang diadakan dengan beberapa stesen radio, Ariff menyatakan hasratnya untuk mencari kekasih selepas terlalu banyak kali dikecewakan. Meletakkan beberapa ciri-ciri tertentu untuk bakal isteri, Ariff akui tidak terlalu memilih.

 

IKLAN

Menyinggah di laman Instagramnya, Ariff merupakan sudah lama kehilangan ibu tersayang. Jika orang lain mempunyai ibu untuk mencarikan jodoh, namun Ariff perlu berusaha sendiri untuk mencari teman hidup. Dan ini cara terakhir untuk memastikan hasratnya tercapai.

 

TIP CARI JODOH

1. Bila umur dah cecah 24 tahun ke atas, bila niat nak cari pasangan hidup. Kena serius merancang dan memilih. Takde masa nak kenal main-main.
2. Jangan buang masa bermain perasaan hidup dalam teka teki. Dilema, dia ni dah berpunya ke belum. Dia ni suka aku ke tidak. Dia ni serius ke tidak.
3. Kalau dah berkenan, berani dan yakin dengan diri sendiri. Approach sendiri. Pergi tanya sendiri dekat dia. PM FB / INSTA / WHATSAPP dia. Dunia teknologi dah sekarang. Dia dah berpunya ke belum.
Kalau dia single, kau cakap ja kau nak berkenalan dengan secara serius. Kalau dia okay, okay cun ON ! Kalau dia banyak tapi tapi, tak sedia MOVE ON ! Kalau dia dah berpunya, MOVE ON ! Takpayah panjangkan drama sailang awek orang.
4. Kalau dah berkenan, tapi tak berani. Mintak tolong orang lain yang kau percaya. Tanyakan soalan yang sama macam dalam nombor 3.
5. Cuma nak cakap, orang perempuan lagi suka kalau kita cakap sendiri. Lebih macho gitu ( betul kee ? )
6. Bila dah ada peluang berkenalan, manfaatkan sebaiknya. Jangan kau buat rosak anak dara orang, lepas tu kau blah. Nak bercinta ni bukan main celup-celup. Hukum hakam agama jangan dilupakan. Kalau dah yakin dia jodoh kau. Solat istikharah. Tanya mak bapak kau.
Jumpa mak bapak dia. Kalau dua dua setuju pandai pandai lah kau nak handle macam mane. Kalau tak setuju, aku tak dapat nak share tips. Sebab pak mak mertua aku green light terus ( gitu. Konfiden sungguh). Kalau depa tak setuju, cuba convince depa. Kalau depa tak convinced juga, MOVE ON LA !
7. Kalau perempuan start dulu nak kenal, pelik tak ? Tak pelik. Sebab isteri aku pun dulu, acah-acah pm aku tanya pasal iphone murah yang aku jual. Last-last aku pulak tersangkut. Alhamdulillah sangkut- sangkut aku sampai ke jinjang pelamin. Orang Perempuan kena bijak, lelaki harus terbuka.
8. Kau rasa hidup ni mana yang lebih pahit ? Cinta tak kesampaian sebab kau tak sampaikan perasaan tu. Atau cinta tak kesampaian sebab kau kena reject. Kalau aku, aku lebih rela kena reject, at least aku boleh move on & cari yang lebih baik, berbanding perasaan cinta terpendam sampai ke akhir hayat.
9. Bab cinta ni kena setel dengan cepat bila kau dah ready. Bukan desperate, tapi sebab nak jimat masa. Kau banyak bnda lagi nak buat dekat atas muka bumi ini dari sibuk menanam perasaan cinta yang tak berbunga-bunga.
Sekian saja coretan hati aku bagi mereka yang masih mencari jodoh. Saya bukan doktor cinta atau doktor hati, saya hanya doktor gigi yang pernah jadi mangsa cinta tak kesampaian.
Dalam urusan memilih pasangan hidup, hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Janagn pernah putus asa. Gagal dalam percintaan bukan bermakna gagal dalam kehidupan. Usaha sampai jumpa PASANGAN yang sesuai.