Mungkin ramai yang ingin tahu tentang adab-adab selepas selesainya majlis pernikahan. Ada yang keliru antara perkara sunat yang elok dilakukan dan juga budaya yang biasanya diamalkan sejak turun temurun.

Berikut petikan soalan dan jawapan yang dipetik daripada Laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

SOALAN: 

Apakah amalan yang paling baik dan bertepatan mengikut sunnah semasa majlis akad nikah dan kenduri? Betulkah amalan yang dibuat masyarakat di Malaysia seperti meletakkan tangan di atas kepala pengantin perempuan selepas akad? Apa hukum solat sunat pengantin selepas akad dan upacara membatalkan air sembahyang?

Adab & Amalan Selepas Nikah Salah Satunya Suami Doakan Isteri Sambil Letak Tangan Atas Ubun-ubun
Kredit foto: Pexels

JAWAPAN: 

Sunat hukumnya mendoakan isteri yang baru dinikahi dengan doa sambil meletakkan tangan di atas ubun-ubun isteri:

IKLAN

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَهَا وَخَيْرَ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْ

Maksudnya: Ya Allah! Aku memohon kepada-Mu kebaikan isteriku ini yang Engkau telah ciptakan atasnya, dan aku berlindung dengan-Mu daripada keburukan yang Engkau telah ciptakan atasnya. (Hadis riwayat Abu Daud, Ibn Majah dan lain-lain)

Solat sunat pengantin juga digalakkan melakukannya berdasarkan amalan para sahabat.

Seorang lelaki datang bertemu Abdullah bin Mas’ud R.Anhuma dan berkata:

IKLAN

Sesungguhnya aku telah berkahwin dengan seorang perempuan dara tetapi aku amat takut kalau-kalau dia membenci aku.

Maka berkata Abdullah: Sesungguhnya kemesraan itu datangnya daripada Allah, dan kebencian itu datang daripada syaitan, kerana syaitan itu akan mendatangkan benci pada apa yang Allah halalkan, maka ketika kamu mendatangi isteri kamu, arahkan dia untuk bersolat di belakang kamu (yakni jadi makmum) sebanyak dua rakaat.

Adab & Amalan Selepas Nikah Salah Satunya Suami Doakan Isteri Sambil Letak Tangan Atas Ubun-ubun
Kredit foto: Pixabay

Abdullah Ibn Mas`ud juga mengajarkan doa:

IKLAN

اللَّهُمَّ، بَارِكْ لِي فِي أَهْلِي، وَبَارِكْ لَهُمْ فِيَّ، اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي مِنْهُمْ، وَارْزُقْهُمْ مِنِّي، اللَّهُمَّ، اجْمَعْ بَيْنَنَا مَا جَمَعْتَ إِلَى خَيْرٍ، وَفَرِّقْ بَيْنَنَا إِذَا فَرَّقْتَ إِلَى خَيْرٍ

Maksudnya: Ya Allah! Berkatilah diriku dengan apa yang ada pada keluargaku, dan berkatilah keluargaku dengan apa yang ada pada diriku. Ya Allah! Rezekikanlah aku daripada apa yang ada pada keluargaku, den rezekikanlah mereka daripada apa yang ada padaku. Ya Allah! Satukanlah antara kami dengan pertemuan ke arah kebaikan, dan, jika engkau takdirkan perpisahan, pisahkanlah kami (juga) ke arah kebaikan.” Hadis riwayat Abdurrazzaq

Ulama juga menyebut adab solat sunat ini dilaksanakan di tempat tertutup supaya terjaga aurat isteri. Manakala, upacara membatalkan air sembahyang bukanlah tuntutan syarak melainkan hanyalah adat semata-mata.

Sumber: Laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Kredit foto top image: Pexels

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI