pic-pinterest

Dalam proses menguruskan berat badan, tiada jalan singkat untuk menjadi kurus seperti yang diimpikan. Anda perlu melalui beberapa fasa untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Buat yang sedang menjalani diet boleh mencuba diet dengan pisang.

The Morning Banana Diet atau dikenal juga dengan nama Asa-Banana Diet ialah jenis diet yang mengutamakan pengambilan pisang pada waktu pagi sebagai aturan utamanya. Banana diet atau diet pisang dicetuskan oleh sepasang suami isteri yang berasal dari Jepun iaitu Sumiko Watanabe, seorang ahli farmasi dan ahli dalam bidang perubatan untuk pencegahan penyakit. Suaminya, Hitoshi Watanabe, mempelajari ilmu perubatan dan kaunseling tradisional Cina.

Sejarah Diet Pisang

Diet ini bermula ketika pasangan Sumiko dan Hitoshi hendak berkahwin. Hitoshi mengalami kenaikan berat badan dan ingin menurunkan berat badannya sebelum berkahwin. Setelah mencuba beberapa aktiviti kecergasan dan diet, Hitoshi akhirnya berhasil menurunkan berat badannya dari 80kg menjadi 72kg, tetapi beratnya tidak boleh turun lebih jauh lagi dari angka 72kg. Sumiko kemudian menyarankan diet pisang dan diet ini berhasil membuat Hitoshi mencapai berat badan yang diinginkan. Hitoshi lalu menyebarkan diet ini kepada komuniti di internet dan diet pisang kemudian banyak diperbincangkan.

Aturan buat diet pisang

1. Makan pisang yang belum diolah untuk sarapan

Dalam diet ini, pisang akan menjadi makanan pertama yang anda ambil setelah bangun tidur. Pisang yang dimaksudkan ialah buah pisang, bukan yang sudah diolah menjadi makanan lain seperti pisang goreng atau kek pisang. Anda boleh mengambil lebih daripada satu buah sesuai dengan keinginan anda. Jika anda tidak suka pisang, anda boleh ambil buah lain tetapi hanya ambil satu jenis buah saja, misalnya menggantikan satu buah pisang dengan satu buah epal. Setelah itu tunggu 15-30 minit baharu anda boleh makan makanan lain.

2. Minum air putih

Anda disarankan untuk minum air putih ketika makan pisang di waktu sarapan. Jangan minum air sejuk, lebih baik jika anda minum air putih. Anda juga boleh minum teh untuk memanaskan badan. Jika ingin minum minuman lain, tunggulah 15-30 minit setelah sarapan pisang anda selesai. Diet ini tidak mengharuskan anda minum air putih hingga dua liter sehari kerana keperluan setiap orang berbeza-beza bergantung keadaan individu dan keadaan persekitaran seperti cuaca dan kadar kelembapan.

IKLAN

3. Anda boleh makan apa pun ketika makan tengah hari dan makan malam

Makanan yang disyorkan ialah makanan Jepun terutama nasi dengan beberapa lauk. Untuk makan malam, anda perlu makan sebelum jam 8 malam kerana jika anda makan terlalu dekat dengan waktu tidur, tubuh anda masih perlu bekerja untuk mencernakan makanan ketika anda tidur. Perkara ini akan menyebabkan anda rasa tidak segar dan keletihan (fatigue) ketika bangun esok hari, kerana waktu tidur anda tidak digunakan semaksimum mungkin untuk merehatkan organ-organ tubuh. Tubuh yang letih tidak akan boleh bekerja dengan maksimum, malah mendorong pada kenaikan berat badan. Selain itu, anda juga disarankan untuk memerhatikan isyarat yang diberikan oleh tubuh iaitu bila anda benar-benar rasa lapar dan bila anda sebenarnya sudah kenyang.

4. Makan pemanis mulut

Anda dibolehkan makan pemanis mulut, tetapi anda hanya boleh mengambil satu jenis pemanis mulut saja ketika makan tengah hari dan makan malam. Pemanis mulut boleh terdiri daripada coklat, kek dan makanan manis yang lain. Hindari pemanis mulut yang daripada bahan asas susu seperti aiskrim. Setelah itu, anda tidak disarankan untuk mengambil pemanis mulut lagi. Pemanis mulut setelah makan malam juga tidak digalakkan.

IKLAN

5. Tidur secukupnya dan hindari bangun tidur dengan jam yang ditetapkan waktu

Akan lebih mudah bagi anda untuk mengawal berat badan jika tubuh anda sihat dan tidak letih. Tidur sebelum tengah malam dan bangun tidur tanpa dibangunkan oleh jam adalah kunci tubuh anda dapat bekerja dengan normal tanpa adanya sumber stres tambahan. Bangun tidur menggunakan jam akan membuat otak anda berada di bawah tekanan atau stres sehingga membuatkan sistem pencernaan anda tidak berjalan lancar.

6. Silalah bersenam tetapi jangan terpaksa

Anda disarankan untuk bersenam, tapi pilihlah jenis senaman yang santai mketika melakukannya. Jika fikiran untuk perlu bersenam membuatkan anda stres, maka anda tidak perlu ‘benar-benar’ bersenam. Memilih aktiviti fizikal yang tidak membuatkan anda kehabisan nafas dan kelihatan seperti bukan jenis senaman yang membakar kalori boleh anda jadikan alternatif aktiviti fizikal. Misalnya dengan berjalan kaki santai atau hanya mengayun-ayunkan tangan.

IKLAN

Bagaimana kesan diet pisang terhadap kesihatan?

Makan buah di pagi hari baik bagi kesihatan. Buah mudah dicerna sehingga tidak memberatkan kerja pencernaan di pagi hari. Tidur sebelum tengah malam dan tidak makan selepas jam 8 malam juga dapat membantu menurunkan berat badan. Menurut kajian, orang yang memiliki waktu tidur 7-9 jam sehari cenderung memiliki berat badan yang normal. Anda juga akan cenderung makan berlebih atau makan makanan tidak sihat jika sedang dalam keadaan letih.

Saranan diet pisang untuk berhenti makan ketika anda sudah 80% kenyang juga dapat membantu anda mengawal jumlah kalori yang masuk. Membatasi pengambil pemanis mulut dan produk susu serta olahannya boleh mengurangkan pengambilan kalori terutama lemak dan gula sehingga dapat mencegah kenaikan berat badan yang diakibatkan oleh kelebihan kalori.

Diet pisang juga sangat menekankan pentingnya menjaga kesihatan tubuh dan menghindari stres baik fizikal mahupun emosional. Ini dapat membantu tubuh anda untuk berfungsi secara maksimum sehingga tubuh menjadi normal, termasuk sistem pencernaan.

Penurunan berat badan daripada diet pisang mungkin terjadi kerana anda akan cenderung makan lebih sedikit. Hanya makan buah untuk sarapan serta mengurangkan pemanis mulut dapat mendorong dalam penurunan berat badan. Diet ini tidak memaksa anda melakukan perubahan besar seperti menggantikan sebahagian makanan anda dengan sayur-sayuran atau mengharuskan anda bersenam beberapa jam dalam sehari. Pendekatannya lebih ke arah gaya hidup, maka penurunan berat badan yang terjadi juga cenderung lama dan mungkin tidak secara mendadak. Tetapi penurunan berat badan yang terjadi dapat bertahan dalam waktu lama kerana gaya hidup andalah yang sebenarnya diubah dalam diet ini.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI