Pernah tak anda terfikir, mengapa manusia wujud di dunia ini? Untuk apa? Apa tujuan hidup manusia di dunia ini? Ke mana kita akan pergi dan ke mana akhirnya kehidupan ini?Sebahagian orang ada yang memilih untuk tidak mahu pening-pening memikirkan pertanyaan di atas kerana  menganggap tiada kaitannya dengan kehidupan yang nyata.

Hidup tanpa tujuan akan membuat hidup kita terasa hampa. Tanpa mengenal tujuan hidup, kehidupan ini menjadi sesuatu yang rutin dan membosankan. Kita hidup Setiap masa dan ketika, serta setiap hari kita akan menghadapi perkara ini.

Apa Jua Kita Lakukan Dalam Hidup, 4 Perkara Ini Tetap Kita Tidak Boleh Elak

1. Kita tak boleh elak daripada mati

Setiap hari, mati akan mengejar dan datang pada kita. Maka, bersedialah untuk untuk. Kerana persiapan yang paling penting, adalah persiapan untuk mati. Bila kita menjaga sembahyang, banyakkan buat baik, maafkan orang, jadi manusia yang bermanfaat, moga kita akan jadi manusia yang bersedia untuk kematian kita.

IKLAN

2. Kesusahan hidup

Setiap manusia akan merasai hal ini. Susah dalam mendapatkan rezeki. Susah nak dapat jodoh yang baik. Susah nak hadapi pasangan hidup. Dan Allah berjanji setiap kesusahan itu akan di iringi dengan kesenangan. Dengan syarat, sabar dan redha. Itulah kekuatan dalam menghadapi kesusahan.

IKLAN

3. Cakap-cakap orang tentang kita

Selalu dengarkan orang membawang pasal kita? Kita buat baik pun orang cakap. Kita buat jahat lagilah orang cakap malah burukkan. Maka, tenang saja. Tuhan buat begitu kerana nak beri dan hadiahkan pahala percuma buat kita. Harapkan ibadah dan kebaikan kita, apa yang kita buat sebenarnya? Dosa kita melebihi dari kadar amal baik didunia. Maka, sabar dengan ujian akan membuatkan Allah memberikan pahala terus buat seorang hamba.

IKLAN

4. Perpisahan

Kalau kita dah berkahwin bertahun-tahun pun tapi jika allah cakap dia bukan jodoh kita maka ia bukanlah jodoh kita. Kita harus menerima takdir darinya. Mungkin sesuatu yang lebih baik menanti anda selepas perpisahan tersebut. Atau mungkin ia adalah satu pengajaran buat anda dan pasangan untuk menjadi yang lebih baik lagi.

________________________________________________________________________

Kalau kita faham semua ini, itulah sebenarnya hidup. Hidup bersama Tuhan setiap hari. Faham akan membuatkan kita insyaAllah berusaha untuk tenang melalui semua yang di atas. Yang penting, teruskan hidup. Allah itu maha adil.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI