Debaran pasti kian terasa bila hari perkahwinan anda semakin tiba. Bakal pengantin pasti sudah bersiap sedia dari segi kelengkapan mereka. Sudah semestinya baju lah yang paling penting sekali. Baju menjadi pelengkap utama sesebuah majlis perkahwinan selain pelamin dan dekorasi yang menarik.

Tapi kalau baju sahaja cantik tapi tak kena dengan warna kulit pun boleh ‘spoil’ kan mood juga. Oleh itu, ada beberapa perkara yang anda harus tahu sebelum memilih baju pengantin anda.

1) Kulit Cerah

Warna-warna yang menyerlahkan lagi keanggunan anda adalah seperti hijau zamrud, merah terang, biru gelap, ungu pekat dan kelabu.

IKLAN

2) Kuning Langsat

IKLAN

Penggunaan rona-rona terang seperti merah, merah jambu, kuning atau warna biru sgt sempurna untuk anda! Dan sebolehnya elakkan menggunakan warna krim, coklat & oren kerana akan membuatkan wajah kelihatan kusam.

3) Sawo Matang

IKLAN

Elakkan warna pastel kerana ia akan menengelamkan seri pengantin anda! Tapi pilihlah hijau zamrud atau warna-warna keemasan seperti emas/gangsa.  Jika ingin pilihan selamat busana putih gading antara yg terbaik kerana ia akan membuatkan kulit anda kelihatan lebih bersinar.

4) Hitam manis
Warna yang menarik dengan kulit ini adalah warna kontra & terang tetapi anda haruslah berani untuk mengayakannya.  Warna terang seperti putih, kuning keemasan dan merah amat menyerlahkan kulit anda nanti.

Jangan ambil mudah mengenai pemilihan warna baju yang sesuai dengan tona kulit anda kerana pemilihan warna yang sesuai akan member impak buat anda pada hari bahagia. Selamat naik pelamin!

Sumber : twtmalaywedding