Masalah lengan besar semahunya ingin dihindari oleh wanita kerana ia memberi penampilan yang memalukan. Umpama mimpi buruk pastinya anda ingin segera menghapuskannya agar mudah untuk anda menyarung apa jua potongan pakaian, lebih-lebih lagi bagi bakal pengantin.

Bagi mengecilkan lengan dan mengatasi timbunan lemak dalam masa yang cepat, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan. Kalau buat pasti tak sampai sebulan lemak di lengan semakin mengecil. Jom cuba!

1. Weighted punch

Bakal Pengantin Atasi Masalah Lengan Besar Dengan 10 Cara Berkesan Ini

Cara ini dilakukan dengan bantuan barbel berukuran kecil. Pertama peganglah barbel pada kedua tangan dengan berdiri tegak. Kemudian mulalah cara ini dengan mengangkat tangan secara bergantian. Angkatlah tangan setinggi mungkin agar hasilnya lebih maksimal.

2. Diet betul

Salah satu penyebab lengan yang besar atau bergelambir ialah adanya timbunan lemak. Cara yang boleh dilakukan adalah dengan diet. Tapi untuk menjalankan program diet tidak sembarangan, kerana anda perlu mengatur cara makan dan senaman dengan baik.

3. Dips

Alat yang diperlukan untuk cara ini ialah kerusi. Letakkan kerusi di belakang anda, kemudian luruskan kaki dan gunakan kedua tangan untuk menahan badan anda dengan berpegangan pada kerusi. Lalu letak siku secara perlahan dan turunkan badan hingga membentuk sudut 90° kemudian kembalikan badan seperti posisi semula.

IKLAN

4. Triceps push-up

Bakal Pengantin Atasi Masalah Lengan Besar Dengan 10 Cara Berkesan Ini

Cara ini memiliki kesamaan dengan push up biasa. Pertama, letakkan badan di atas alas dengan posisi tertelungkup. Kemudian letak kaki bahagian belakang sedikit ke atas. Setelah itu lakukan push up dengan lutut dan tapak tangan sebagai tumpuannya. Tapak tangan diletakkan secara berdekatan.

5. Ambil makanan & minuman yang mengandungi zink serta magnesium

Tubuh memerlukan berbagai-bagai zat untuk perkembangan tubuh, termasuk zat besi dan magnesium. Zat besi dan magnesium dapat dijadikan sebagai memenuhi keperluan dan dapat mengurangkan tekanan pada fikiran sehingga fikiran lebih segar.

IKLAN

6. Jangan ambil makanan segera

Perubahan masa membuat makanan segera menjadi kesukaan kerana tidak memerlukan proses yang sukar untuk menyediakannya. Namun makanan ini memiliki bahaya bagi tubuh jika diambil secara berterusan. Selain itu, makanan ini juga akan menyebabkan benjolan lemak pada lengan.

7. Ukur lingkar lengan

Sebelum kita melakukan cara mengecilkan lengan tangan dengan cepat dan mudah maka kita harus mengukur lingkar lengan termasuk setelah melakukan program. Hal ini bertujuan untuk memberikan motivasi agar semangat dalam melakukan program pengecilan lengan.

8. Minum air putih

Air putih sangat penting bagi kelangsungan hidup. Bahkan dianjurkan semua orang untuk minum air mineral sebanyak 8 hingga 10 gelas air putih setiap harinya. Air putih memiliki kandungan yang dapat membantu proses metabolisme, mengeluarkan racun dan lemak pada perut, lengan dan paha serta memperbaiki sistem pencernaan.

IKLAN

9. Hindari stres

Keadaan psikologi seseorang akan berpengaruh pada berat badan kita. Apabila keadaan psikologi kita dalam keadaan tidak stabil maka risiko benjolan lemak lebih besar sehingga lengan menjadi lebih besar.

10. Ambil makanan kekacang

Kekacang ialah salah satu jenis makanan yang memiliki manfaat dalam mengurangkan lemak dan risiko tumbuhnya barah dalam tubuh. Oleh itu, makan kekacang sangat digalakkan untuk menjaga kesihatan tubuh dari berbagai penyakit dan  lemak terkumpul.

11. Minum teh hijau

Bakal Pengantin Atasi Masalah Lengan Besar Dengan 10 Cara Berkesan Ini

Teh hijau sudah digunakan sejak dahulu sebagai cara mengecilkan lengan tangan dengan cepat dan efektif. Teh ini digunakan sebagai ubat diet kerana dapat membakar lemak dalam tubuh dengan baik, termasuk mengecilkan lengan. Oleh itu, apabila anda minum teh secara rutin pada pagi dan malam hari maka tubuh akan menjadi lebih sihat dan ideal.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI