Gagap adalah gangguan komunikasi yang dihadapi oleh sesetengah individu. Gangguan ini bukan sahaja menjejaskan komunikasi si penghidap malah turut memberi kesan kepada orang di sekelilingnya ketika berkomunikasi. Ada kajian yang menagitkannya dengan sebagai penyakit keturunan.

Lebih-lebih lagi buat bakal pengantin lelaki, gagap adalah perkara yang paling ditakuti semasa majlis akad nikah berjalan. Pasti anda mahu semua percakapan anda berjalan lancar bukan? Jangan risau, anda mungkin boleh ikut tips ini untuk hilangkan sedikit rasa gementar!

Bakal Pengantin Lelaki Boleh Ikut Petua Ini Kalau Tak Nak Gagap Masa Akad Nikah

IKLAN

 

Bercakap secara perlahan-lahan

Semasa bercakap ambil masa untuk menghabiskan ayat. Ia dapat bantu seseorang untuk merangka terlebih dahulu kata-kata yang mahu diucapkan dalam fikiran. Ini dapat mengurangkan tekanan pertuturan menjadi lebih baik.

IKLAN

Menarik nafas dalam-dalam

Dah kalau gementar semua boleh jadi, oleh itu nak redha kan sikit gementar tarik nafas dalam-dalam sebelum anda meneruskan pertuturan. Latihan pernafasan adalah perlu buat bakal pengantin untuk membantu mereka dari pernafasan yang tersekat-sekat.

IKLAN

Membaca dengan kuat dan jelas

Ketika melafazkan akad, anda hendaklah membaca dengan kuat dan jelas supaya semua dapat mendengarya. Nanti tidaklah kena ulang balik sampai 2-3 kali.

Berfikiran positif

Buang perasaan rendah diri dan jangan malu untuk bercakap. Sentiasa positif yang kekurangan boleh diperbaiki dan diatasi. Jangan terlalu memikirkan “Kalau aku gagap nanti macam mana ya” atau “Aku boleh ke cakap sekali lafaz je ni?” . Minta sokongan orang di sekeliling anda  dalam mencapai masalah ini sebelum majlis berlangsung. Masalah ini bukan boleh diatasi hanya dalam sehari dua, jadi jangan putus asa dan terus konsisten untuk mengatasinya .

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI