Perbelanjaan kahwin sekarang bukan murah. Harga barang semua dah naik. Nak buat majlis kahwin secara besar-besaran memang menakutkan sebab takut tak mampu nak tanggung hutang kemudian hari. Kalau simpanan padu sekalipun, membazir je. Kerana beban hutang ni bukan sahaja boleh susahkan diri tetapi pasangan pun terkesan dengan kesusahan.

Beban Hutang Kahwin Boleh Buat RUMAHTANGGA Tak Bahagia, Mak Ayah Simpanlah Hasrat Nak Kenduri Sekampung!
Kredit foto: TweetConfessMy

 

BACA JUGA ARTIKEL “Kahwin Tak Payah Berhutang. Anak Dah 3 Pun Masih Bayar Loan!” – AJAK SHIRO – Pesona Pengantin

Beban Hutang Kahwin Boleh Buat RUMAHTANGGA Tak Bahagia, Mak Ayah Simpanlah Hasrat Nak Kenduri Sekampung!
Kredit foto: TweetConfessMy

 

IKLAN

Ada kisah lain pula yang berlaku. Apabila majlis kahwin yang dirancang pengantin hanyalah sederhana tetapi mak ayah pula yang lebih-lebih. Semua saudara-mara nak dijemputnya. Kerana takut ‘dikata’ orang, sanggup mereka kerahkan anak-anak buat pinjaman demi memenuhi impian untuk mengadakan majlis secara besar-besaran.

 

5 Tip Jimat Bajet Kahwin

Jangan pentingkan standard
Berhutang memberi bebanan kepada anda sehingga menyebabkan anda dan pasangan tidak bahagia dan ramai hidup tersepit dengan hutang terlalu banyak. Ini semua kerana inginkan perkahwinan yang gah.

IKLAN

Jumlah tetamu
Tetapkan jumlah tetamu yang bakal dijemput supaya anda dapat merancang bajet perkahwinan dengan baik. Apabila anda sudah tetapkan bilangan tetamu, bolehlah kira bajet untuk makanan, cenderahati dan sebagainya.

Menyewa busana perkahwinan
Elakkan menempah pakaian baru kerana khidmat menyewa pakaian lebih murah. Terdapat juga perkhidmatan di mana anda boleh menempah pakaian perkahwinan yang baru tetapi sewa sahaja. Ini bermakna, selepas pakai busana itu akan dipulangkan semula kepada butik.

IKLAN

Membeli-belah ketikan potongan harga
Harga barangan ketika itu mungkin mendapat potongan harga jauh lebih murah daripada sebelumnya. Jangan terlalu mengikut hawa nafsu ketika membeli-belah!

Elak berhutang kad kredit
Kad kredit ada pro & cons. Tetapi bagi sesiapa yang tidak tahu untuk menggunakan kad kredit secara berhemat, anda dinasihatkan untuk tidak memakainya. Berbelanja dengan hanay swipe menyebabkan anda yang pening kepala untuk membayar hutang.

Sumber: Rumah Dusun

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI