Seronoknya dapat rentas negeri. Sebaik sahaja pengumuman boleh merentas negeri baru-baru ni, rakyat Malaysia dah pandai buat perancangan untuk balik ke kampung. Jalanraya pun tidak terlalu sibuk. Seminggu selepas pengumuman, barulah masing-masing ‘buka langkah’. Suami isteri pun cepat je ambil peluang bercuti bersama. Cuma, ada perkara yang suami perlu take note bila bercuti bersama isteri.

 

Ada pasangan yang jenis gamble je. Tak kisah andai perancangan dibuat di saat akhir. Kalau boleh, mana-mana pasangan yang nak bercuti tu kena ada ‘to-do list’ ni dulu sebelum nak ke mana-mana.

 

Perancangan saat akhir

Pantang betul kalau last minute baru nak beritahu dan rancang percutian. Walaupun hanya percutian suami isteri tetapi perancangan awal kena ada. Janganlah sampai bilik hotel penuh, dibawa juga isteri pergi ‘hotel hunting‘ bila dah sampai destinasi.

Mood dalam percutian ni tentulah tenang-tenang je. Tak kejar masa, lebih kepada emosi santai dan nyaman. Tapi kalau tak kalut nak cari hotel, waktu tu juga perut lapar minta diisi dan kesesakan lalu lintas lagi, memang boleh potong mood!

 

IKLAN

Jadual perjalanan

Anda mesti adah biasa buat jadual perjalanan atau itinerary. Jadual perjalanan ni bukan semuanya untuk dilaksanakan. Cuma sebagai panduan untuk mengatur masa. ia boleh juga berubah mengikut suasana dan keadaan.

Cuba bayangkan. kalau dah penat memandu atau turun naik kapal terbang tiba-tiba kita pilih untuk tidur sahaja. Kan dah rugi masa. Ingat semula apa tujuan kita pergi bercuti.

 

Packing barang

IKLAN

Isteri ni seorang yang sangat teliti. Kalau anda buat rancangan percutian tanpa pengetahuaannya atau di saat akhir, anda yang akan susah nanti. Sebab, nak packing baju untuk satu percutian tu adalah perkara paling penting.

Andai sudah mempunyai anak-anak, mengemas di saat-saat akhir boleh membuatkan isteri ‘naik hantu!’. Pakaian waktu siang, baju tidur, baju mandi, baju selepas mandi, syampu, sunblock dan macam-macam lagi semuanya perlu perlu disediakan.

Tak salah suami nak buat kejutan tetapi jangan beritahu sehari sebelum bercuti. Seminggu sebelum tarikh percutian pun dah dikira kejutan juga. Dibuatnya isteri anda bekerja, tentu dia perlu memberitahu majikan terlebih dahulu.

Jangan terikut sangat drama di televisyen. Esok nak terbang ke destinasi, malam ni baru nak buat kejutan pada isteri walaupun isteri bekerja makan gaji. Sempat pula si isteri isi borang permohonan cuti! 🙂 

Jangan lupa makanan tambahan!

IKLAN

Bab makanan ni selalunya isteri yang akan sediakan. Tetapi suami yang perlu beli apa yang patut. Apa yang isteri senaraikan,jangan sesekali terlepas pandang. Isteri akan fikirkan bukan dirinya seorang tetapi sekeluarga.

Jangan terkejut dengan senarai yang isteri beri. Nampak macam dia nak bawa satu dapur bersama tetapi percayalah semuanya nanti ada kegunaan. Yang selalu menjadi masalah adalah apabila yang perlu dibawa TIDAK disediakan.

 

Jaga emosi

Buangkan sifat pemarah, perengus dan cepat naik angin apabila dah masuk mode percutian. Ketika bercuti, kita nak tenangkan hati dan perasaan. Sama-samalah menjadi perasaan masing-masing. Penting juga untuk suami isteri bekerjasama menjaga anak-anak bersama.

Jangan hanya mengharapkan isteri buat semua benda. Memasak pun isteri, jaga anak pun isteri, bawa main air kolam pun isteri. Sama-samalah bekerjasama.