Cincin adalah lambang cinta abadi antara dua pasangan, tidak hanya itu cincin menjadi simbolik utama menyatukan dua jiwa menjadi satu. Namun tidak semestinya pemakaian cincin itu beerti anda ialah milik ‘seseorang’ kerana cincin juga boleh di pakai sebagai perhiasan di jari.

Beli Cincin Jangan Sebab Cantik Je, Lihat Bajet Dulu

Cincin seringkali digunakan dalam sesebuah majlis perkahwinan kerana tidak lengkap dan bertinya nilai sesebuah perkahwinan tanpa cincin. Dengan tersarungnya cincin tersebut, maka terjawablah segala persoalan mengenai status anda.

Ada beberapa tips dalam pemilihan cincin kahwin ini dan mungkin anda yang di luar sana mengalami situasi seperti sukar untuk membuat pilihan dan lain-lain. Ya, di luar sana kita akan melihat pelbagai-bagai jenis cincin yang boleh membuatkan anda rambang mata untuk memilih.

Beli Cincin Jangan Sebab Cantik Je, Lihat Bajet Dulu

1. Pemilihan Warna

IKLAN

Ini adalah soalan yang sering bermain di minda sama ada emas putih dan emas kuning. Kebanyakkan pengantin lebih gemar memilih emas putih berbanding emas kuning dengan alasan untuk tampak lebih bergaya dan elegan. Untuk emas putih, ia adalah neutral iaitu membawa makna sesuai dengan semua orang. Sama ada yang berkulit putih atau sebaliknya. Manakala untuk emas kuning pula, lebih tampak menarik dan cantik disarung pada mereka yang berkulit putih.

Beli Cincin Jangan Sebab Cantik Je, Lihat Bajet Dulu

2. Kesesuaian Cincin 

IKLAN

Perlu di ingitkan warna kulit, size atau bentuk jari anda sama ada runcing, lebar, besar, kurus adalah penting kerana pemilihan antara emas putih dan emas kuning ini sendiri memainkan peranan yang harus anda sesuaikan dengan ciri fizikal anda. Sarungkan di jari terlebih dahulu dan bincangkan dengan pasangan anda tentang kesesuaian cincin tersebut di mata anda.

3. Reka Bentuk Cincin

Jangankan terlalu memilih cantiknya cincin, sehinggakan anda lupa akan pekerjaan atau aktiviti anda. Sebagai contoh, anda berkhidmat sebagai seorang tukang masal. Mustahil untuk anda memakai cincin yang berbatu berlian yang besar mewah untuk di pakai semasa anda bekerja. Fikirkan terlebih dahulu sebelum beli.

IKLAN

Beli Cincin Jangan Sebab Cantik Je, Lihat Bajet Dulu

4. Bajet

Pada peringkat awal pemilihan cincin, anda di nasihatkan agar jangan membuat pilihan dengan terus membeli. Seeloknya bandingkan harga terlebih dahulu. Bincangkan dengan pasangan anda mengenai corak yang mereka gemari dan tuliskan bajet yang anda tetapkan untuk membeli cincin. Jangan di sebabkan cincin, kacau bajet yang lain pula ye.

Beli Cincin Jangan Sebab Cantik Je, Lihat Bajet Dulu

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI