Sangat ramai perempuan pakai sluar skinny, legging atau jeans ketat, sendat, padat, melekat. Terlalu fit hingga menampak bentuk tubuh. Elok-elok tertutup, timbul habis segala bentuk lemak selulit tersembunyi.

Ada lagi pula yang ketat hingga nampak seluar dalam. Ini lagi bahana. Boleh ‘hilang ingatan’ lelaki terpandang. Terbayang bawa ke mimpi ngeri, hingga mengigau. Adehla.

Baik, apa kata ulama’?

Profesor Dr. Wahbah al-Zuhaili ketika ditanya tentang hukum gadis atau perempuan memakai seluar panjang. Ia menjawab:

“Hukumnya haram kerana ia sempit (ketat) yang boleh menampakkan bentuk badan yang boleh menimbulkan fitnah.”

IKLAN

Bila Dah Kahwin, Suami Tegurlah Isteri Kalau Jenis Suka Pakai Ketat-Ketat

[Lihat Kitab Fatawa Mua’sirah, m/s: 191]

IKLAN

Menurut Syeikh Atiyyah Saqqar berpendapat:

“Harus bagi perempuan memakai seluar panjang. Namun begitu, pemakaian seluar tersebut haruslah terhindar dari sebarang fitnah dan tidak menonjolkan dan memperlihatkan anggota badan dan punggungnya dengan rupa yang menggiurkan dan berwarna warni yang mengundang perhatian.”

IKLAN

[Lihat Atiyyah Saqqar. 2006. Mausu’ah al-Usrah Tahta Ri’ayah al-Islam]

Janganlah begitu wahai anak gadis, para wanita, tak kira bujang ke, janda ke, bini orang dan cik kak sekalian. Konklusinya harus memakai seluar panjang (sebaiknya dipakai baju labuh hingga ke lutut macam blouse).

Haram dan berdosa memakai seluar panjang yang ketat membentuk tubuh di khalayak (depan suami berdua, tak mengapalah). Apalagi yang jenis koyak-koyak macam mental koyak. Lagilah dilarang ok.

Kalau pun tak takut mata lelaki memandang tajam dan berniat buruk, takutlah azab Allah SWT. Itu lagilah pedih dan menggerunkan. Takut azab Allah SWT itulah antara tanda aras iman kita.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI