Berbicara soal perkahwinan, bukan bakal pengantin wanita sahaja perlu mengambil berat soal penampilan menjelang hari bahagia. Bakal pengantin lelaki juga perlu mengambil berat soal ini. Takkan nak nampak ‘selekeh’ atas pelamin nanti kan?

Menerusi Twitter, seorang jurugambar bernama Hafizaquafiz telah berkongsi tip untuk bakal pengantin lelaki supaya tampak kemas di hari bahagia nanti. Jadi, bolehlah bakal pengantin lelaki praktikkan ya sebelum kahwin nanti!

1. Make Up

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

It is okay untuk lelaki memakai bedak di hari persandingannya, untuk tampil kemas dan kacak. No worries, sisi maskin anda won’t fade out dengan seoles bedak dimuka.

2. Kemas

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Pastikan anda rapi dan kemas setidaknya sehari sebelum majlis anda berlangsung. Aspek yang perlu diberi perhatian untuk anda kelihatan kemas dan bersih adalah seperti rambut, misai/jambang dan kuku. Once korang kemas, korang akan yakin di foto daripada mana-mana angle pon!

IKLAN

3. Baju atau Busana

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Semasa ‘fitting sessions’, pastikan baju yang anda pakai just nice terletak di badan anda. Maklumkan pada designer anda jika baju tersebut ketat/besar dari size anda. Jangan pakai baju melayu/suit oversize ya. Itu akan buat anda tidak selesa, nampak menggelebeh je nanti.

BACA: Tip ‘Wedding Pose’ Buat Bakal Mempelai Agar Gambar Nampak ‘Hidup’ & Tak Kaku

IKLAN

4. Posisi

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Sebaiknya, posisi anda di belah kanan isteri anda kerana simboliknya kepada wanita itu tercipta dari tulang rusuk kiri lelaki. Baik semasa berjalan ke pelaminan, semasa bersanding ataupun ketika outdoor, jika boleh, groom eloklah diposisikan di sebelah kanan bride.

IKLAN

5. Spek Mata Hitam

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Big NO! Elakkan memakai kaca mata hitam terutamanya ketika bersanding di atas pelamin. Tetamu yang hadir nak lihat wajah anda, berikan mereka kepuasan itu. Hahaha!

Tapi, kalau tiba-tiba korang sakit mata masa hari bersanding tu, ha pakai jelah okay.

Sumber: Twitter @haifzaquafiz