Makanan organik tidak hanya baik buat anda yang sedang menjalankan diet agar kelihatan berseri dalam balutan busana pengantin. Mengambil makanan organik juga boleh membuat wajah anda tampil lebih cerah dan bersinar di hari perkahwinan.

Istilah organik sendiri hadir dari produk tanaman yang tidak menggunakan bahan kimia atau baja buatan, sehingga memberikan manfaat maksimum baik bagi tubuh. Ikuti tip sihat dengan makanan organik, agar manfaatnya dapat dirasakan.

1. Sesuaikan dengan keadaan tubuh

Jangan lupa untuk berbincang dengan pakar nutrisi atau doktor anda apabila mengikuti pola diet dengan makanan organik, kerana keadaan tubuh setiap orang tentunya berbeza-beza, begitupun dengan kebiasaan hidup sehari-harinya.

Jangan sampai diet makanan organik menjadi boomerang bagi kesihatan kerana dilakukan dengan cara yang salah.

IKLAN

2. Siapkan anggaran perbelanjaan

Makanan organik memang biasanya harganya lebih mahal daripada makanan biasa.

Namun, makanan organik biasanya mengandungi 25 peratus vitamin yang diperlukan, kerana pengambilan makanan organik akan lebih efektif  bagi yang ingin mengurangi berat badan. Daripada harus mengambil suplemen kesihatan untuk diet yang juga terasa lebih mahal

IKLAN

3. Disiplin dalam memilih

Kawal pemakanan seharian. Sebaiknya ambil makanan organik di salah satu waktu makan besar saja, misalnya ketika sarapan atau makan tengah hari. Untuk jam makan lainnya, pilih menu makan yang rendah lemak dan rendah kalori.

IKLAN

4. Fahami kandungan nutrisinya

Walaupun hanya mengambil makanan organik satu kali dalam sehari, luaskan pengetahuan tentang nutrisi makanan.

5. Lakukan detoks

Detoks dimulai ketika mula mengambil makanan organik. Ini kerana makanan organik biasanya lebih sihat dan tidak mengandungi racun yang ada di dalam tubuh, imbangi dengan menjauhi kudapan berkalori rendah namun mengandungi bahan pengawet. Jaga tubuh tetap bersih agar manfaat makanan organik cepat terasa dan tidak sia-sia.

Itulah beberapa tip untuk melakukan diet dengan makanan organik yang boleh anda terapkan sampai hari perkahwinan tiba. Kalau boleh, jalani terus pola makan sihat ini bersama pasangan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI