pic-pinterest

Ish pantang betul bila awak selalu soal saya ke mana sahaja saya pergi? Rimas tahu tak?” Itu keluhan yang keluar daripada mulut seorang kenalan. Marah sungguh, lalu dia bangkit dan tinggalkan kekasihnya itu terpinga-pinga. Hah, baru si dia tahu. Lelaki jika soal pantangnya tak dipatuhi, inilah yang terjadi.

 

Pantang sinonim dengan keadaan ‘berjaga-jaga’ mengikut adat selepas bersalin buat kaum wanita bukan? Namun, jangan anda terkejut, lelaki juga punya ‘pantang’ tersendiri yang wajar diikutkan sahaja oleh si wanita, terutama sekali dalam bab hubungan.

Buat Para Isteri, Jangan Kerap Curiga, Nanti Suami Anda Bosan

1-UNGKIT KISAH LAMA

Secara umumnya wanita dikenali memiliki daya kemampuan mengingati peristiwa dengan terperinci. Oleh itu, jika wanita kerap mengomel malah membangkitkan isu-isu yang telah lepas, maka ini bisa menaikkan kemarahan si dia. Lelaki sebenarnya dikenali dengan sikap kurang ambil peduli akan kisah serta pengalaman yang tidak berikan apa-apa kepentingan kepada mereka.

Buat Para Isteri, Jangan Kerap Curiga, Nanti Suami Anda Bosan

2-BANYAK SOAL

IKLAN

Adakah benar wanita suka berdialog? Menyoal bagi mencari kepastian sudah menjadi kebiasaan, tidak ubahnya seperti seorang inspektor polis. Jika begini, tidak semua lelaki ingin mendekati. Lelaki sebenarnya kurang selesa apabila ditusuk pelbagai soalan remeh yang menjengkelkan. Contohnya, “awak ke mana dengan kawan-kawan awak, kenapa awak buat begitu dan lain-lain?”.

 Buat Para Isteri, Jangan Kerap Curiga, Nanti Suami Anda Bosan

3-PERLAKU BAK BUDAK-BUDAK

Ini juga pantang bagi si lelaki. Sudah diketahui umum, lelaki punya egonya yang tersendiri. Kalau boleh, biarlah apa yang dilakukan atas kerelaan diri sendiri tanpa memerlukan seorang ‘ibu’ untuk memberikan kebenaran. Lelaki sebenarnya lebih selesa dengan wanita yang merelakan mereka ‘menjadi diri sendiri’.

 

IKLAN

4-MENGONGKONG

Ternyata ramai lelaki perlukan ruang serta masa untuk menyendiri. Mereka juga kadangkala perlukan sesi berinteraksi bersama dengan kaum sejenis mengenai perkara-perkara yang hanya mereka faham. Maka anda si wanita juga perlu ingat, perhubungan tidak hanya tertumpu pada ‘kisah’ anda berdua sahaja. Ia sebenarnya lebih daripada itu.

 

5-TIDAK TAHU MENYIMPAN RAHSIA

Ini antara pantang paling utama bagi si lelaki. Bila bercakap mengenai rahsia mahupun gosip pastinya minda kita tertumpu pada kaum hawa. Lelaki amat mementingkan hak privasi terutama sekali dalam perihal hubungan. Maka, ada perkara tertentu yang tidak perlu didedahkan walaupun ia dianggap lucu bagi kaum wanita.

IKLAN

Buat Para Isteri, Jangan Kerap Curiga, Nanti Suami Anda Bosan

PANTANG LAIN SI LELAKI

– Pantang apabila dompetnya diselongkar tanpa minta kebenaran

– Pantang minta berborak atau minta bantuan ketika sedang menonton televisyen, terutamanya ketika menonton perlawanan bola sepak.

– Pantang waktu tidurnya diganggu.

– Pantang diminta buat sesuatu yang tidak disukai.

– Pantang kenderaannya tidak dijaga rapi

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI