Lima tahun mendidik anak bangsa, anak kelahiran Sabah ini akhirnya secara serius menceburi bidang perniagaan dengan langkah awal menjual pelbagai produk keluaran syarikat ternama di pasar-pasar terbuka. Ternyata, perniagaan kecil-kecilannya itu mendapat sambutan dan menambah keyakinan bahawa beliau tidak sesekali menyesali langkah meninggalkan kerjaya tetapnya demi mencapai impian bergelar usahawan berjaya.

Bujang, Berjaya Dan Berwawasan, Pengasas In3tree Ini Membuka Mata Orang Yang Pernah Gagal Juga Mampu Berjaya

Bagaimanapun, bukan mudah mengejar impian. Ada pelbagai halangan, cabaran dan dugaan yang datang. Ditipu rakan kongsi memberi tamparan hebat buat dirinya.“Saya jatuh terduduk dengan kegagalan ini. Saya rugi dan ditipu RM1 juta oleh rakan kongsi,” katanya yang berkongsi kisah pahit apabila dirinya diisytiharkan muflis.

Ternyata segala ujian itu ada hikmah di sebaliknya. Kegagalan lalu menjadi pemangkin semangat buat Sudirman bangkit.

Menyedari kurangnya ilmu dalam bidang perniagaan, beliau mengikuti kelas dan seminar mereka yang telah berjaya dalam pelbagai bidang usahawan untuk dijadikan panduan.

“Pada ketika itu, saya mendapat ilham membuat produk sendiri. Meskipun waktu itu saya tidak ada modal, tapi keinginan saya kuat untuk bangkit semula. Saya mendapat idea merancang pelan perniagaan dan membentangkannya kepada orang lain.

“Alhamdulillah, mereka percaya dan melabur untuk produk ini. Modal inilah yang digunakan untuk mengeluarkan produk yang mengambil masa empat bulan sebelum ia berada di pasaran,” katanya.

IKLAN

Maka tertubuhlah RizkiFajar Sdn Bhd, syarikat bagi jenama Int3Tree, iaitu produk makanan tambahan minda untuk kanak-kanak.

Bujang, Berjaya Dan Berwawasan, Pengasas In3tree Ini Membuka Mata Orang Yang Pernah Gagal Juga Mampu Berjaya

ULANG TAHUN KE-2 INT3TREE 

“Mengamalkan konsep memberi pulangan 10 peratus daripada pendapatan yang diperoleh kepada ahli di dalam perniagaannya. Kini dia Int3tree sudah memiliki lebih 10, 000 pengedar setelah dua tahun ditubuhkan secara rasmi. Dahulu hanya 138 stokis sahaja dan kini ia berkembang dan di majlis ini saya raikan mereka semua yang telah bertungkus lumus menaikkan jenama ini.”

“Int3Tree juga mengandungi serbuk koko, ekstrak stevia, omega 3, DHA, susu skim, coklat hitam, ekstrak acai beri, lutein, serbuk pudina dan vitamin B-Complex. Oleh itu kandungan serbuk koko dengan pudina memberikan rasa berbeza dan pertama di Malaysia,” katanya.

IKLAN

Tambahnya, Int3Tree merupakan produk coklat pertama di Malaysia khas untuk kanak-kanak dan pelajar tidak mengandungi gula tambahan serta menggunakan teknologi bawah lidah, berbentuk serbuk.

“Hanya letak di bawah lidah, tidak perlu dibancuh dan penyerapan nutrisi berlaku dalam tempoh 10 hingga 20 saat, yang mana tidak menyebabkan pembaziran dalam penyerapan nutrisi dan mineral berbanding pengambilan produk dalam bentuk lain.

“Selain, kelebihan produk di dalam paket yang mudah dibawa ke sekolah dan mesra poket, boleh dimakan murid pada waktu rehat dan dapat membantu memberikan tenaga pada waktu persekolahan,” katanya sambil menambah produk ini mendapat kelulusan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pengiktirafan Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Bujang, Berjaya Dan Berwawasan, Pengasas In3tree Ini Membuka Mata Orang Yang Pernah Gagal Juga Mampu Berjaya

IKLAN

Peluang dropship jana pendapatan

Setelah lebih dua tahun  produk Int3Tree berada di pasaran, Sudirman kini membuka peluang kepada golongan suri rumah mahupun pelajar menjadi dropship untuk menjana pendapatan tambahan.

Menurutnya, tiada modal mahupun bayaran dikenakan kepada mereka yang berminat menjadi dropship produknya.

Meletakkan sasdaran jualan RM50 juta untuk tahun ini, pihaknya akan menawarkan hadiah Toyota Camry dan Toyota Vios buat pengedarnya yang mencapai sasaran tahun ini.

Beliau berkata, banyak insentif yang ditawarkan kepada pengedar dan stokis yang berjaya mencapai sasaran jualan.

“Sebagai galakan, kita tawarkan hadiah kereta berjenama mewah sekiranya mereka berjaya mencapai jumlah tertentu. Selain itu mereka juga ditawarkan menunaikan umrah,” katanya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI