Memang agak melecehkan apabila terpaksa menunggu daging yang kita bekukan dalam peti sejuk menjadi lembut sebelum dimasak kan?
Kebiasaanya, kita rendam daging dalam air untuk dilembutkan, tapi cara tersebut akan mengambil masa yang agak lama (kira-kira sejam) untuk menjadi lembut.
Tahukah anda ada cara yang paling cepat dan mudah untuk melemputkan daging, iaitu dengan memasukkan daging ke dalam microwave namun kebiasannya kesegaran daging akan hilang dan kemungkinan juga masakan anda akan menjadi terlebih masak.
Apa kata anda cuba petua dibawah. Peralatan yang anda perlukan adalah dua periuk jenis steel.

Cara Mudah Lembutkan Daging, Bakal Pengantin Boleh Masak Sedap-Sedap Untuk Bakal Mentua

1. Terbalikkan periuk pertama.
2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)
4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.
5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5-10 minit)

IKLAN

Secara fizik, logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang baik dan haba yang dihasilkan melalui proses ini sudah cukup kuat untuk melembutkan daging.
Tekanan dari air juga menekan logam di atas daging sekaligus meningkatkan kawasan permukaannya supaya ia boleh menyalurkan lebih banyak haba dari yang mempercepatkan daging menjadi lembut.
Jadi proses memasak anda akan menjadi lebih cepat selepas ini.
Tak perlu gusar lagi kalau anda terlupa untuk merendam daging lebih awal ataupun membatalkan niat anda untuk memasak gara-gara perlu menunggu lama. Selamat mencuba!

IKLAN

Silakan SHARE, Semoga memberi manfaat.

IKLAN

Sumber : Sehinggit

Sumber:ceritaviral

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI