Melihatkan gambar pun sudah tahu Cekodok Ikan Bilis ini terlajak sedap. Bahannya pula bukan sekadar bahan asas yang selalu digunakan, sebaliknya diadun dengan pelbagai resipi yang mendapatkan rasa yang cukup enak dan sempurna.
“Assalam semua, ni masa kak rose meniaga kat puchong dolu & boleh diketegorikan jualan laku keras. Nah nak share resepi kat sini. Selalu buat 2kg tepong terus. Ni kak rose share utk portion kecil kang share resepi 2kg tepong siapa lak nak makan kan tapi bahan2 tu korang agak2 la ikut citerasa na
CEKODOK IKAN BILIS
Bahan :
2 cawan tepong gandom
Daun sup (agak2)
Segengam taugeh (nak letak banyak pon boleh *agak2*) – beli taugeh kering ye
2 ulas bawang besar (hiris halus)
Ads
5 batang cili kering (nak pedas boleh tambah)
Semangkuk kecil atau segengam ikan bilis (rendam)
1 sb gula
1 sk garam (ikut citarasa)
1 sk ajinomoto
1 sk soda bikarbonat
Ads
1 sb serbuk penaik
1 biji telur
Air
Cara :
(A) Satukan tepung, taugeh, daun sup potong halus, bawang, garam, gula, telur, serbuk penaik, serbuk bikarbonat dalam 1 bekas (gaul kasi rata)
Ads
(B) Kisar (cili kering & ikan bilis)
1.Campurkan bahan A & B & air, kemudian gaul sebati *adunan tepong tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat*
2.Rehatkan adunan dalam 5 hingga 10 minit supaya adunan mengembang.
3.Masa menggoreng pastikan minyak letak lebih dan pastikan betul-betul panas untuk mendapatkan hasil bulat dan kacau selalu (aras api dikurangkan semasa proses mengacau)
*Garam jangan terlebih sebab ikan bilis dah masin.
Tips: Untuk pastikan adunan kita cantik, selepas proses mengaul semua bahan, jemputkan sedikit adunan, jika boleh dijemput bermakna adunan itu elok dan hasil akan cantik.
Selamat mencuba — with Sarimah Abu Bakar at Perlis.
Sumber : Kak rose Darqysha’s apam
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hari-hari terakhir di bulan Ramadan ini pasti diisi dengan membuat biskut-biskut untuk dimakan di hari raya nanti. Salah satu biskut yang boleh anda buat adalah cornflakes crunchy chocolate chips yang cukup mudah.
Anda hanya perlu menyukat menggunakan cawan. Mudah kan? Suami dan anak-anak anda pasti suka kerana biskut ini memang sedap. Jom kita intai resipi yang dikongsi oleh Nurul Syuhada Che Din ini.
Resipi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan:
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( Cik tom letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice (optional)
Almond cincang (optional)
Cara-cara:
1. Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2. Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4. Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.
5. Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
6. Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Makan nasi setiap hari pun bosan juga. Apa kata hari ini kita cuba masak bakso. Sedap juga kalau dapat makan bakso panas-panas kan?
Kuah amat penting dalam menghasilkan bakso yang sedap dan enak. Jom kita cuba resipi kuah bakso Indonesia yang telah dikongsi oleh Ekynn Aziz.
*****
Bakso Indonesia request by my mom. Resepi ni original dari orang indo ye. Saya guna bebola daging segera je. Kalau nak sedap boleh guna bebola daging jenama mohd armiya@ramly lebih sedap dan terasa dagingnya.
Ni saya kongsi kan resepi kuah bakso indonesia.
KUAH BAKSO INDONESIA
(10 org makan)
Bahan-bahan:
Tulang daging RM10
Bebola daging
2 biji bawang merah dihiris
2 batang serai dititik (taknak letak pn takpe)
1 helai daun pandan(taknak letak pn takpe)
1 1/2 kiub pati daging
Perasa ajinomoto (boleh ganti maggi cukup rasa)
Garam secukup rasa
*2 biji bawang
*6 ulas bawang putih
*3@4 biji buah keras
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 sb serbuk lada sulah
(Blend@tumbuk bahan bertanda *)
Serai dan pandan tu bahan additional sahaja. Kalau taknak letak pun takpe.
Cara-caranya:
Rebus tulang daging selama 30minit. Lagi lama lagi sedap.
Dalam kuali lain boleh tumis bawang hiris. Kemudian masuk kan bahan blend@tumbuk, pandan dan serai titik.
Dah naik bau boleh tuang bahan tumis dalam periuk rebusan tulang tadi. Dan masukkan bebola daging.
Perasakan dengan garam dan ajinomoto@maggi cukup rasa.
Rebus sampai bebola daging timbul. Timbul tu maknanya kuah dah masak ye. Dah siap!
Resipi Cili Kicap
Bahan-bahan:
*Segenggam cili padi hijau
*6 ulas bawang putih
1 sb cuka
1 sb kuah bakso
4 sb kicap manis
Secukup rasa
Garam
Cara-cara:
Rebus bahan bertanda *. Dah lembut boleh blend@tumbuk.
Kemudian masuk kan bahan2 lain sesedap rasa. Gaul sebati. Dah siap.
Tanpa sirih junjung tidak sempurna acara dalam majlis perkahwinan. Ia menjadi salah satu hantaran buat bakal pengantin.
Gubahan sirih junjung pada hari ini merupakan gabungan antara dua cita rasa iaitu klasik dan juga moden. Penggunaan daun-daun sirih segar diaplikasikan untuk menghasilkan gubahan yang cantik.
BAHAN-BAHAN:
Daun Sirih
Gunting
Bunga Kekwa
Bunga Teluki
Pelilit
Lidi Sate
Dawai Hijau
Span Basah
Set Bunga Gambir
Pinang
Kapur
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf Gubahan Oleh : Zellon Sri Andaman
LANGKAH 1
Mula-mula gulung daun sirih dengan lidi sate menggunakan pelilit. Ketepikan.
LANGKAH 2
Selepas itu, cucukkan bunga kekwa pada span basah dimulai dengan bahagian tepi dan tengah.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf Gubahan Oleh : Zellon Sri AndamanSumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf Gubahan Oleh : Zellon Sri Andaman
LANGKAH 3
Kemudian, cucukkan pula bunga teluki pada bahagian tengah.
LANGKAH 4
Setelah itu, sisipkan daun sirih yang telah digulung tadi di antara bunga kekwa dan bunga teluki.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf Gubahan Oleh : Zellon Sri Andaman
LANGKAH 5
Akhir sekali, lengkapkan gubahan sirih junjung ini dengan set bunga gambir, pinang dan kapur bagi menambahkan aura.
TIP PILIH SIRIH JUNJUNG:
Bagi menghasilkan sebuah gubahan sirih junjung yang menarik, pastikan anda memilih daun sirih Melayu kerana selain daunnya yang keras dan tahan lama, ia juga senang dibentuk dan akan tampak cantik.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!