Tesktur dadih menggunakan susu kotak ini cukup lembut dan keenakannya sukar nak digambarkan. Rugi kalau tak cuba. Kali ini kita gunakan agar-agar tali untuk membuat dadih. Boleh dijadikan hidangan minum petang anda mahupun produk perniagaan sendiri akan datang. Kita cuba dahulu mana tahu sedap kita boleh jual untuk orang lain merasanya pula.


Bahan :

1 liter susu kotak

Agar-agar tali 20g. Guna 1/3 saja

Gula ikut kemanisan sendiri

IKLAN

Garam secubit rasa

1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar

IKLAN

Cara :

1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.

2. Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa. Cukup sampai naik wap dah boleh tutup api. Cik Fieyza tunggu mendidih sikit baru tutup api.

IKLAN

3. Biarkan sejuk sedikit kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.

4. Siap untuk ditelan.

Cik Fieyza