
Isi Kandungan
ToggleTesktur dadih menggunakan susu kotak ini cukup lembut dan keenakannya sukar nak digambarkan. Rugi kalau tak cuba. Kali ini kita gunakan agar-agar tali untuk membuat dadih. Boleh dijadikan hidangan minum petang anda mahupun produk perniagaan sendiri akan datang. Kita cuba dahulu mana tahu sedap kita boleh jual untuk orang lain merasanya pula.


Bahan :
1 liter susu kotak
Agar-agar tali 20g. Guna 1/3 saja
Gula ikut kemanisan sendiri
Garam secubit rasa
1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar

Cara :
1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
2. Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa. Cukup sampai naik wap dah boleh tutup api. Cik Fieyza tunggu mendidih sikit baru tutup api.
3. Biarkan sejuk sedikit kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
4. Siap untuk ditelan.
Cik Fieyza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Masak Bawang Stail Mamak, Yang Baru Kahwin Sesuai Cuba Buat, Mudah Sangat!

Ayam Masak Bawang antara menu yang menjadi pilihan ramai ketika menjamu selera di restoran mamak. Ratah begitu sahaja pun sedap. Bau aroma rempah yang meresap ke dalam isi ayam membuatkan selera bertambah.
Nak masak Ayam Masak Bawang ini tidaklah sesusah mana pun. Pengantin yang baru kahwin pun boleh cuba masak.
Berikut dikongsikan resipi Ayam Masak Bawang seperti yang dikongsikan oleh Mohd Rozmie
RESIPI AYAM MASAK BAWANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong 16)
12 ulas bawang merah/kecil
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk cili
Rempah 4 sekawan
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
BAHAN KISAR (TUMBUK HALUS)
7 ulas bawang merah/kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUAT:
1. Cuci bersih isi ayam dan lakukan perapan dengan garam, kunyit, serbuk kari, serbuk cili dan lada sulah selama 20-30 minit.
2. Tumbuk halus atau kisar jadikan pes bawang merah/kecil, bawang putih dan halia.
3.Panaskan minyak goreng dulu bawang yang telah dipotong mayang ini sehingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangit pula.
4.Bila bawang sudah sedikit keperangan macam ini, angkat dan ketepikan dulu.
5. Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak.
6. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng tadi.
7. Ambik minyak goreng ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.
8. Kemudian masukkan pes bawang dan halia tadi. Kacau sebati.
9. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi.
10. Masukkan bahan sos. Kacau lagi bagi sebati dan pecah minyak.
11. Rajin kacau supaya rempah tak hangit. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi. Nampak kering, masukkan lagi sedikit air kacau lagi. Lakukan begini 4 atau 5 kali ulang. Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti makan tak sedap.
12. Bila rempah sudah masak elok, tambah 2 atau 3 cawan air biar berkuah pekat atau mengikut citarasa masing-masing. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
13. Bila kuah sudah perasa elok, masa ini sudah boleh masukkan ayam goreng tadi dan gaul sebati.
14. Taburkan bawang goreng tadi dan gaul sebati lagi.
15. Bila sudah sebati elok meresap rempah ke dalam ayam, terus tutup api. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Mohd Rozmie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Ogura Pandan , Kurang Manis Tapi Lembut Untuk Dinikmati Seisi Keluarga

Pasti ramai penggemar Kek Ogura Pandan kan, rasanya yang cukup mewah dengan tekstur yang sangat lembut, fluffy dan moist memang buat tak puas makan. Selain sedap dinikmati bersama keluarga, kek jenis ini semakin popular dijadikan sebagai hadiah di dulang hantaran. Jom kita belajar cara menyediakan kek Ogura Pandan ini. Terima kasih Mariana Zainal atas perkongsian resipi.
Bahan A :
5 biji Putih telur – gred A
1/2 cawan Gula castor ( boleh kisar gula pasir)
1 sk Jus lemon – boleh gantikan dengan 1/4 sk cream of tartar
Cara :
Pukul telur sehingga berbuih dan baru masukkan gula dan jus lemon. Putar lagi dalam 10 minit. Ketepikan.
Bahan B :
5 biji Kuning telur – gred A
1 biji Telur
80 ml Santan pekat
1 sb Jus pandan – boleh guna perisa pandan + pewarna hijau
85 gm Tepung kek
1/ 4 cawan Minyak jagung
Secubit garam
Cara :
Satukan semua bahan B dan pukul menggunakan whisk sehingga sebati dan berkrim.
Panaskan ketuhar selama 10 hingga 15minit menggunakan api atas dan bawah. Gris nipis loyang saiz 7 inci, gunakan loyang bersaiz 8 inci pun boleh dan lapik dengan baking paper.
Satukan bahan A dan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Kemudian tuang adunan ke dalam loyang. Ambil satu lagi loyang yang lebih besar, contoh loyang bersaiz 9 inci. Masukkan air panas mendidih 1/4 loyang, kemudian masukkan loyang yang berisi adunan tadi dan bakar selama 35 minit pada suhu 180c.
Selepas itu turunkan suhu kepada 150c dan bakar lagi selama 35 minit.
Selepas siap,rehatkan di atas redai.
Kredit resipi & foto : Mariana Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Masak Kuah Kacang Paling Mudah, Sesuai Untuk Isteri Pertama Kali Nak Masak

Isi Kandungan
ToggleKuah kacang merupakan antara hidangan yang wajib ada ketika hari raya. Memang sedap kalau dimakan dengan nasi impit. Tambahan pula kita tidak boleh pulang ke kampung, jadi terpaksalah para isteri masak sendiri di rumah.
Jika anda mahu resipi yang mudah, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Abdul Razak Abdul Rahim menerusi laman Facebook ini. Resipi ini sesuai dibuat oleh anda yang baru pertama kali nak buat.
Kuah Kacang Simple
Bahan-bahan:
- 2 cawan kacang tanah – digoreng dan dikisar
- 3 batang serai
- 2 inchi halia
- 2 biji bawang merah (besar)
- Segenggam cili kering
- Asam jawa
- Gula melaka/gula biasa
- Garam
Cara-cara membuat:
1. Kisar serai, halia, bawang merah dan cili kering.
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan 2 sudu kecil asam jawa adabi tanpa biji tu. Masukkan sikit-sikit supaya tak terlebih masam.
4. Masukkan kacang goreng yang dikisar 2 cawan. Kalau tak pekat, tambah lagi.
5. Masukkan gula melaka atau gula biasa dan garam ikut suka hati. Kuah kacang sedap kalau manis.
6. Masak lagi hingga pecah minyak.
7. SIAP!
TIP
- Nasi impit rebus sebelum tidur lagi senang. Kuah kacang buat awal takpe. Makan lama panaskan makin sedap.
- Ada yang suka masuk udang kering, terpulang.
- Kalau kuah pekat sangat, masukkan air.
Sumber: Abdul Razak Abdul Rahim
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI