Hari ini sudah masuk hari kedua Perintah Kawalan Pergerakan dijalankan buat seluruh rakyat Malaysia disebabkan peningkatan jumlah kes wabak COVID-19. Namun, masih ramai rakyat Malaysia yang ingkar dan tidak mendengar arahan yang dikeluarkan. Walhal, apa yang dilakukan adalah untuk kebaikan bersama.

Seluruh rakyat Malaysia tidak digalakkan untuk pulang ke kampung dan disaran agar menetap di mana sahaja mereka berada agar virus itu tidak tersebar ke tempat lain. Melainkan jika anda betul-betul ada hal penting atau kecemasan yang tidak boleh dielakkan, barulah boleh pulang ke kampung.

Antara individu yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan ini tentulah pasangan yang tinggal berjauhan (PJJ) kerana mereka tidak berpeluang untuk bertemu orang tersayang walaupun sedang cuti di rumah. Kebiasaannya, waktu cuti akan digunakan untuk menghabiskan masa dengan yang tersayang tetapi kali ini, lain situasinya.

Jangan bersedih. Walaupun tidak dapat bertemu untuk 14 hari ini, masih ada pelbagai cara untuk kalian melepaskan rindu.

1. Sentiasa Berhubung

Dugaan Buat Pasangan PJJ Di Musim COVID-19, Cuti Pun Tetap Perlu Berjauhan

IKLAN

Teruskan berhubung dengan pasangan kerana hanya ini cara yang ada untuk anda kekal update tentang kehidupan masing-masing. Selain panggilan telefon, anda juga buat video call menerusi Skype, FaceTime atau sebagainya. Ini bukti yang anda sememangnya rindukan dia. Namun, jangan lakukan secara terpaksa dan pastikan anda sentiasa ada setiap kali dia mahu berkongsi cerita. Jarak waktu dan masa bukan lagi satu masalah sekarang. Pelbagai medium boleh digunakan untuk berhubung.

2. Ekspresikan Perasaan Buat Si Dia

Dugaan Buat Pasangan PJJ Di Musim COVID-19, Cuti Pun Tetap Perlu Berjauhan

Ketika berjauhan, jangan lupa luahkan perasaan sayang dan rindu anda kepada si dia. Namun, luahkan perasaan anda dengan kata dan ayat yang betul kepada pasangan masing-masing. Boleh juga hantar kiriman kata-kata cinta menerusi e-mel berserta lagu yang menggambarkan perasaan anda ketika ini. Tentu si dia rasa dihargai dan disayangi.

IKLAN

3. Buat Aktiviti Bersama-Sama

Dugaan Buat Pasangan PJJ Di Musim COVID-19, Cuti Pun Tetap Perlu Berjauhan

Walaupun anda berada di lokasi yang berbeza, anda masih boleh melakukan aktiviti bersama-sama. Contohnya, bermain game online, menonton YouTube atau beriadah di luar sambil membuat panggilan video. Selain itu, anda juga boleh membeli-belah menerusi online bersama-sama. Dengan teknologi yang ada sekarang, tak susah untuk anda jadi lebih kreatif dalam perhubungan.

4. Luaskan Topik Perbualan

Dugaan Buat Pasangan PJJ Di Musim COVID-19, Cuti Pun Tetap Perlu Berjauhan

IKLAN

Takkan asyik nak borak benda yang sama je kan? Asyik tanya soalan, “sayang buat apa? makan apa tadi?”. Bosan ya guys kalau asyik tanya soalan sama je. Cubalah beri cadangan kepada pasangan untuk buat perkara yang anda berdua minat. Contohnya, jika anda berdua suka menonton drama Korea, cadangkanlah kepada pasangan untuk menonton drama menarik yang pasti dia sukai. Pasti anda berdua akan ada lebih banyak topik untuk dibincangkan.

5. Rancang Masa Depan

Dugaan Buat Pasangan PJJ Di Musim COVID-19, Cuti Pun Tetap Perlu Berjauhan

Semasa berkomunikasi jarak jauh, berbincanglah tentang perancangan masa depan bersama. Perancangan untuk beli rumah, untuk mendapatkan zuriat atau sebagainya. Senaraikan juga perkara yang ingin anda lakukan apabila dapat peluang untuk berjumpa.

PESONA PENGANTIN: Ingat ya semua, jangan pentingkan diri sendiri dan ikutlah arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak Kerajaan. Ya, memang rindu bila dah lama tak jumpa suami atau isteri kita tetapi mencegah lebih baik. Takut nanti anda sebenarnya menyebarkan virus kepada pasangan. Lagi teruk kan? So, jumpa menerusi video call sahajalah ya!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI