Kesabaran wanita ada hadnya, kadangkala apabila terlalu banyak yang ditanggung membuatkan dia hilang sabar. Maka dengan sendirinya keluarkan api kemarahan yang sekian lama terpendam dalam jiwa. Itulah kadang kala kita mendengar berita di mana akibat tekanan, anak-anak dan suami menjadi mangsa.

Di sinilah peranan suami menjadi pendengar yang setia untuk isterinya. Ikut cara saudara Abu Hurairah Asifa ini. In shaa Allah isteri yang suka marah akan berubah jadi wanita yang sabar.

Sejukkan Hati Isteri

Sejak akhir-akhir ni, isteri kerap marah.

Masuk kereta marah, balik rumah marah, tengah mandi marah, dekat dapur marah, tengah suap makan marah, tengah jalan marah.

Allahu, kadang tak mampu menghadapi isteri yang marah ni. Lihat wajahnya sudahlah ngeri, senyumannya menjadi masam macam susu basi, kata-katanya seperti petir yang menyambar bumi. Hanya rupanya masih lah seorang siti.

Bila dia marah, saya lebih banyak diam. Selawat dan minta Tuhan tolong kuatkan hatinya. Kuatkan jiwanya. Kuatkan segalanya. Saya cuba faham tapi tak boleh tanya kenapa.

Allahu, kadang tak mampu menghadapi isteri yang marah ni. Lihat wajahnya sudahlah ngeri, senyumannya menjadi masam macam susu basi, kata-katanya seperti petir yang menyambar bumi. Hanya rupanya masih lah seorang siti.

Bila dia marah, saya lebih banyak diam. Selawat dan minta Tuhan tolong kuatkan hatinya. Kuatkan jiwanya. Kuatkan segalanya. Saya cuba faham tapi tak boleh tanya kenapa.

Kadang berhari-hari melayani marahnya. Ada masa sejam dua kemudian tambah seminit tiga semula.

IKLAN

Diam dan sabar sahaja, itu kuncinya. Walau demi Allah, tak pernah mudah.

Selesai isteri marah, saya ajak makan. Bagi dia makan apa yang dia suka. Ajak dia pergi Ikea atau mana tempat yang dia suka. Pergi bata beli kasut baru untuknya.

Cuba Tanya Dan Selami Hati Seorang Isteri

Dalam kereta, saya tanya biasa saja.

“Boleh abang tahu kenapa awak marah-marah? Saya kesian dengan awak. Tapi, saya mampu diam sebab saya tak tahu apa masalah sebenar”

Isteri diam. Dia tundukkan wajahnya. Rupanya dia terbeban. Ya, apalagi dalam hidup hari ini, suami dan isteri perlu saling memburu untuk kelangsungan hidup, maka itu amat menekan emosi isteri.

Dalam dia sibuk bekerja, sebenarnya dia mahu duduk dirumah. Dia mahu hiburkan suaminya. Dia mahu jaga anak-anaknya. Dia mahu masak yang sedap-sedap untuk orang yang dia sayang. Dia mahu memeluk mesra suami dan anaknya.

IKLAN

Tapi, dia tak boleh. Dia juga kena bekerja. Dia juga kena berusaha.Dia kena mencari rezeki bersama. Dia juga tertekan dengan rakan dan stafnya. Dia juga menhadapi bisnes yang turun dan naik.

Itu membuatkan isteri kita akan jadi marah.Maka, dia bukan marahkan suaminya. Dia cuma tak tahu nak meletakkan marah itu di mana.

Sebab itulah yang kita lihat banyaknya status luahan di KRT atau FB adalah dari wanita yang begini rupa. Mereka marah tanpa mereka sedar.

Jadi apa yang kita boleh buat sebagai suami?

Sama ada kita suka atau tidak, kita hadapi saja marahnya. Panasnya. Emosinya. Rajuknya. Leternya.

Kenapa Isteri Begitu?

IKLAN

Sebab, hanya suami yang isteri kita ada.

Isteri tidak pandai main futsal untuk hilangkan tensen macam kita. Isteri tak reti download movie dan menontonnya sambil suka-suka. Isteri tak pandai keluar berhibur tanpa anak dan suaminya.

Apabila isteri cuba bicara tentang masalah mereka, pada pandangan pihak suami pula terasa yang mereka diberi tanggungjawab untuk memberi penyelesaian pada masalah tersebut.

Tidak! Tak perlu selesaikan pun.

Di sini suami harus faham dimana mereka tidak perlu mencanangkan sebarang penjelasan atau penyelesaian tetapi apa yang perlu dibuat adalah mendengar dan memahami apa yang diluahkan dari hati wanita.

Kerana, apabila isteri mahu meluahkan apa yang dia rasa, itu tanda kita lelaki yang paling dia cinta dan percaya.

Selamat berjuang buat suami yang selalu sabar dengan karenah isteri mereka.

Termasuk saya.Isteri kita, bukti cinta kita pada Tuhan kita.

Sumber : https://petuaibu.com/isteri-kerap-marah/

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI